Activeren fotosynthese door sturing huidmondjesopening

Beschrijving

Het doel van dit onderzoek is op het opheffen van de blokkade voor opening van de huidmondjes, zodat de plantfotosynthese stijgt. Uitgangspunt hierbij is minimaal eenzelfde groei te realiseren, maar dan in een kortere tijd en met een betere benutting van het daglicht. Hierdoor zijn minder belichtingsuren voor dagverlenging nodig.

Bij veel gewassen komt de fotosynthese aan het begin van de dag traag op gang, met name doordat de huidmondjes nog niet volledig zijn geopend. De CO2 kan hierdoor niet makkelijk ‘in de bladeren’ komen en is dan de beperkende factor voor de fotosynthese als er voldoende licht is. Uit het project ‘Meer rendement uit belichting en CO2 is gebleken dat in veel gevallen niet alleen aan het begin van de dag, maar ook gedurende de dag de huidmondjes slecht open gaan. Dit geldt vooral voor verschillende soorten potplanten.

In dit project wordt in de gewassen bromelia, anthurium en miltoniopsis onderzocht hoe de huidmondjesopening te beïnvloeden is:

  • Inventarisatie van bestaande kennis en praktijkmetingen op twee praktijkbedrijven per gewas om te bepalen onder welke omstandigheden de blokkade van de huidmondjesopening het sterkst optreedt.
  • In acht klimaatunits in twee proefrondes worden de factoren vocht (VPD), CO2, daglengte en lichtkleur gevarieerd voor de drie gewassen.

Resultaten

Sink-limitatie blijkt van invloed op de fotosynthese bij traag groeiende planten. Een hogere temperatuur werkt positief op de gewasontwikkeling (bladuitgroei) en kan zo sink-limitatie voorkomen. Voor bromelia lijkt een hogere teelttemperatuur in combinatie met een lagere VPD de sleutel om teeltversnelling te realiseren.

Belangrijkste resultaten per gewas

Anthurium: Voor Anthurium ‘Red King’ was er onder winterse condities niet of nauwelijks sprake van een beperking op de fotosynthese. De huidmondjes stonden onder een verlaagde VPD (≈0.5) wel verder open, maar de huidmondjes waren ook onder een VPD≈0.9 niet limiterend. In de ‘voorjaarsteelt’ viel op dat het lichtrendement twee keer zo hoog is als er ’s nachts wordt belicht dan wanneer er wordt belicht in combinatie met ‘daglicht’.

Bromelia: Voor Guzmania ‘Jive’ was er gedurende de hele dag wel limitatie op de fotosynthese, aan het begin en einde van de dag meer dan overdag. Een lagere VPD is gunstig voor de huidmondjesopening en verhoogt daardoor de fotosynthese. Een hogere teelttemperatuur werkte positief op een snellere bladuitgroei.

Miltoniopsis: Bij Miltoniopsis is de fotosynthese ook gelimiteerd door de huidmondjes. Extra blauw licht toegevoegd aan SON-T-licht was aan het begin en einde van de dag iets gunstiger voor de fotosynthese. De effecten van lichtkleur zijn echter gering. Een lagere VPD (0.5 in plaats van 0.9) heeft een duidelijk positief effect op de huidmondjesopening en verhoogt daardoor de fotosynthese.

Projectnummer 15040
Startdatum 01-01-14
Einddatum 31-12-14
Afgerond Ja
Budget €116.160
Uitvoerder Plant Dynamics
Document

Meer onderzoeken en projecten