Het Nieuwe Telen Lisianthus (substraat en belichting)

Beschrijving

In dit project wordt een systeem om lisianthus los van de grond te telen onderzocht. Er is voorzien in drie teeltronden in een proefkas waarin naar de invloed van cultivar, substraat, voedingsoplossing en belichtingsniveau wordt gekeken.

Resultaten

Bij de lisianthusteelt wordt vijf keer per jaar gestoomd om problemen met Fusarium en Myrothecium te voorkomen. Door stomen uit te bannen kan bij lisianthus 20 tot 24 m3 gas/m2/jaar energie bespaard worden. Met onder andere een deel financiering van Kas als Energiebron is onderzoek gedaan naar de teelt op substraat.

In dit onderzoek zijn lisianthusplanten gekweekt zonder problemen met grondgebonden ziekten en zonder chemische behandeling in een cassettesysteem van gevouwen geperforeerde aluminium met daarin en anti-worteldoek. Irrigatie was door eb en vloed of druppelirrigatie. Grof en fijn kokos substraat werden voor elke teeltcyclus ververst. Fijn substraat zonder perliet gaf een hoger gemiddeld steelgewicht en aantal bloemen per tak dan substraat met 15% perliet. Eb en vloed irrigatie gaf een hoger gemiddeld steelgewicht en aantal bloemen per tak dan druppelirrigatie. In de zomer en winter kwamen problemen met brandkoppen bij eb en vloed irrigatie het meeste voor.

Verwelking bij de oogst was een probleem dat zich alleen voordeed in behandelingen met druppelbevloeiing, met name bij fijn substraat. EC-strategie had geen invloed op de productie en de kwaliteit van de bloemen. De kweek op voedingsoplossing in een drijvend systeem resulteerde in het laagste gemiddelde steelgewicht en minder bloemen per tak. In een aantal bakken van het drijvende systeem verwelkte en stierven planten in verschillende stadia van ontwikkeling als gevolg van Fusarium besmetting.

Projectnummer 14491
Startdatum 01-11-11
Einddatum 10-07-13
Afgerond Ja
Budget €20.000
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten