Diffuus licht Tomaat

Beschrijving

Het doel is om de kennis te generen over de beste combinatie van technische eigenschappen van diffuus glas die economisch optimaal is voor tomaat. Hierbij wordt middels kasproeven en modelberekeningen vastgesteld wat de optimale haze factor is, wat de effecten van diffuus licht op de teelt in de zomer vs. de wintermaanden zijn en wat de effecten van diffuus glas vs. een diffuus krijt zijn op de teelt.

Resultaten

Ondanks een zomer met minder licht heeft diffuus glas een meerproductie van 8, 9 en 11% gerealiseerd in respectievelijk de Diff45, Diff62 en Diff71 behandelingen. Ook is er bij de ReduFuse coating uiteindelijk een meerproductie gerealiseerd van bijna 5%. De meerproductie was vooral het gevolg van zwaardere vruchten (gemiddeld 5 tot 8 gram zwaarder). Daarnaast vormden zich iets meer trossen (0.5 tros meer) bij diffuus licht en verliep de uitgroeiduur van de trossen vooral in het zonnige voorjaar wat sneller. Diffuus licht, of het nu het gewas bereikt via diffuus glas of een coating op het dek, heeft geen invloed op de smaak, refractie of houdbaarheid van tomaat. Voor de ondernemer is het van belang het juiste glas te kiezen, met een zo klein mogelijk lichtverlies in de wintermaanden, maar met de maximale voordelen in de voorjaars-, zomer en herfstmaanden.

Projectnummer 14231
Startdatum 01-10-10
Einddatum 31-12-11
Afgerond Ja
Budget €329.952
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer