Uitvoering Versnellingsplan Het Nieuwe Telen

Beschrijving

In de tuinbouwvisie van het kabinet en het energieakkoord wordt geconstateerd dat een versnelde ontwikkeling en praktijkintroductie van Het Nieuwe Telen (HNT) noodzakelijk is om de doelen voor 2020 te realiseren. Daartoe is een versnellingsplan "Glastuinbouw koploper energie besparen" opgesteld. Dit project betreft de uitvoering van dat versnellingsplan en subsidieert de benodigde menskracht voor de coördinatie en uitvoering voor 2 jaar en de out of pocketkosten voor projecten/bijeenkomsten e.d. voor 1 jaar.

In 2014 werd een groot aantal activiteiten in gang gezet, waaronder: regionale kantinebijeenkomsten HNT, studiegroepen HNT, training HNT voor teeltadviseurs, ontwikkelen onderwijsmodule, demonstraties in de praktijk en een helpdesk HNT. Dit loopt in 2015 door.

Resultaten

Er hebben zo'n 40 kantinebijeenkomsten over Het Nieuwe Telen (HNT) plaatsgevonden, 325 telers hebben de basiscursus HNT gevolgd, waarvan ruim 100 ook nog een vervolgcursus. Ook 150 niet-telers (adviseurs, leveranciers en andere belangstellenden uit de sector) hebben een korte kennismaking in een cursus van drie bijeenkomsten met HNT gehad. De basisprincipes van HNT zijn vastgelegd in een boek en er worden op dit moment weblectures geproduceerd. De aanpak van HNT vindt steeds meer draagvlak in de glastuinbouwsector.

Projectnummer 14039
Startdatum 19-08-14
Einddatum 01-05-16
Afgerond Ja
Budget €678.610
Uitvoerder Glastuinbouw Nederland

Meer onderzoeken en projecten