Risicobeperking ziekten bij energiezuinig telen

Beschrijving

Energiezuinig telen gaat bijna altijd gepaard met vochtiger telen. In dit project wordt de invloed van klimaat factoren, zoals vocht op het immuunsysteem van planten, onderzocht. Het gaat hierbij vooral om de invloed op het gehalte aan weerstand stoffen (PR eiwiteen) tegen botrytis.

Resultaten

Dit onderzoek geeft een overzicht van de effecten van veranderde klimaatfactoren (vochtdeficit en CO2) op de weerstand van de plant en het teeltsysteem. Hogere CO2-doseringen of vochtniveaus beïnvloeden de plaagbestrijding door directe effecten op biologische bestrijders en door effecten op de plantkwaliteit. De effecten zijn afhankelijk van het prooi-belager systeem. Het risico op infectie door ziekten die afhankelijk zijn van vocht voor hun ontwikkeling en verzwakte cellen neemt toe. Ook al kan het proces van infectie in eerste instantie geremd worden, eenmaal in de plant gaat de ontwikkeling sneller. Testen met jonge tomatenplanten in klimaatkasten geven aan dat groeikrachtige planten die groeien bij hoge luchtvochtigheid (90%) de ontwikkeling van kaswittevlieg bevorderen. De expressie van weerstandseiwitten lijken niet alleen beïnvloed te worden door luchtvochtigheid, maar vooral door lichtkwaliteit in het gebied van rood licht. Dit biedt interessante aanknopingspunten voor verder onderzoek naar de sturing van de plantweerstand met behulp van rood en verrood licht.

Projectnummer 13992
Startdatum 01-03-10
Einddatum 31-03-10
Afgerond Ja
Budget €39.834
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer