Meer met bodemenergie

Beschrijving

In dit onderzoeksprogramma worden de (on)mogelijkheden van Warmte Koude Opslag onderzocht en onderbouwd. Voor de glastuinbouw zijn de volgende onderwerpen hierin met name van belang:

  • De mogelijkheden van hogere temperatuuropslag;
  • Het versoepelen van de 100% energiebalans-eis;
  • Effecten van intensieve toepassing.

Resultaten

Het onderzoeksprogramma is uitgevoerd om de kennis over toepassing van aquifers voor seizoensopslag van warmte en koude te verhogen. De studie is uitgevoerd in samenwerking met 35 participanten en bestond uit een literatuurstudie, veldmetingen, labproeven en modelstudies. De effecten die zijn onderzocht zijn: menging van het grondwater en de invloed op chemische en microbiologische samenstelling van het grondwater.

Een beperkte verhoging van de temperatuur tot circa 30°C blijkt weinig effecten te hebben. Bij hogere temperaturen kan de microbiologische samenstelling wijzigen, alhoewel de microbiologische functie niet wijzigt. Ten aanzien van de chemische gevolgen is de vorming van kalkneerslag met dientengevolge gevaar voor verstopping de belangrijkste. Voor het rendement van opslag bij hogere temperaturen is vooral de dichtheid van de stroming van belang.

Projectnummer 13740
Startdatum 01-07-09
Einddatum 01-07-11
Afgerond Ja
Budget €25.000
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer