DENOP: Leerervaring nieuwe energiesystemen

Beschrijving

Het doel van het project is om nieuwe energiezuinige teeltinitiatieven te stimuleren en ondersteunen. Dit gebeurt door middel van het samenbrengen van partijen die belang hebben bij innovatieve en duurzame energiesystemen in de Noordoostpolder. De doelgroep bestaat uit ondernemers en partijen die nodig zijn om investeringsplannen te realiseren (adviseurs, overheden, toeleveranciers, etc).

Resultaten

In een tiental bijeenkomsten in 2009 en 2010 zijn de volgende onderwerpen uit het energie transitie traject van Kas als energiebron aan de orde geweest; aardwarmte, warmte koude opslag, benutting laagwaardige warmte, houtstook, biovergisting, ontvochtigen via Het Nieuwe Telen, alternatieve vormen van CO2, alternatieve voor CO2 voorziening.
Onder leiding van een procesbegeleider is gekeken naar het achterliggende principe, het gewenste en het gerealiseerde resultaat. De voorlopers en de ontvangende ondernemers zijn de brengers van nieuwe ideeën, die door de volgers kritisch bekeken worden. Hierin werd met de deelnemers gekeken naar de kansen en knelpunten en risico's bij toepassing op het eigen bedrijf. Met als resultaat meer inzicht en begrip van het systeem.
Mede door dit netwerk zijn er studies verricht naar centrale CO2 levering aan genoemde tuinbouw gebieden en zijn er initiatieven om vergisters te plaatsen gestart. Verder wordt er door deelnemers elementen uit Het Nieuwe Telen toegepast.

Het proces van kennisvergaring is door het netwerk intensiever en sneller verlopen. Hiermee stijgt de kans dat nieuwe duurzame energievoorzieningen eerder en meer onderbouwt worden toegepast. Er hoeft niet meer gevaren te worden op het oordeel van de één ogen in het land der blinden.

 

 

Projectnummer 13500
Startdatum 01-01-09
Einddatum 31-12-09
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten