Praktijkmeting aan aquifers en validatie simulatiemodel

Beschrijving

In dit onderzoek wordt een model ontwikkelt dat het gedrag van ondergrondse warmteopslagsystemen beschrijft als functie van debiet, temperaturen en hart-op-hart afstand tussen de putten voor gebruik in de glastuinbouw. Dit model moet ondersteuning bieden bij het uitvoeren van scenariostudies (nodig voor de introductie van aquifers) en helpen bij het opstellen engineering richtlijnen voor (het slaan) van aquifers.

Resultaten

In dit onderzoek is geprobeerd het model te valideren met beschikbare praktijkgegevens van het ondergrondse energieopslagsysteem dat reeds meerdere seizoenen in gebruik is bij het tuinbouwbedrijf Van Staaveren en beheerd wordt door NUON. Helaas bleek het niet mogelijk om met de beschikbare meetgegevens het simulatiemodel te valideren. Het model is daarom gevalideerd op basis van het uitgebreid CFD-model.

Het rapport geeft:

  • Een modelbeschrijving die voor iedereen, die op een accurate wijze aan aquifers wil kunnen rekenen, vrij beschikbaar is;
  • Inzicht in de processen die bij een ondergrondse energieopslagsysteem een rol spelen;
  • Een beschrijving van het systeem bij Van Staaveren.

Het model dat in het kader van dit project is ontwikkeld is een integraal onderdeel van de programmatuur die is ontwikkeld voor het project Software voor energiebesparing op maat.

Projectnummer 11285
Startdatum 01-01-03
Einddatum 30-06-03
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer