Regiobijeenkomst Limburg & Oost-Brabant: CO2

Datum woensdag 21 juni 2023
Tijd 15:00 t/m 17:30
Locatie Restaurant de Turfhoeve: Midden Peelweg 1, 5975 MZ, Sevenum
Einddatum voor het inschrijven is bereikt

CO2 is een essentiële bouwsteen voor gewasproductie. Optimaal CO2 doseren is een complex spel van zoeken naar de juiste balans in doseren en ventileren. Wat is wanneer de behoefte van het gewas? Hoeveel CO2 zet je in? Welke bron, tegen welke prijs zet je wanneer in? Met de huidige marktprijzen van energie (óók WKK sparkspread) én terugdringen van gasgebruik is het de moeite waard te verdiepen op efficiënt doseren. Op 21 juni presenteren we de recente inzichten omtrent efficiënt doseren van CO2 en de CO2 adviestool. Daarnaast geven we een update van de ontwikkelingen rond CO2 bronnen en CO2 voorziening. We starten graag de discussie over de strategie die u en uw collega’s komende periode hanteren voor CO2.  

Programma
15.00 uur Welkom en opening

15.15 uur CO2 een kostbare bouwsteen door Arie de Gelder (Onderzoeker kasklimaat en energie Wageningen UR Glastuinbouw)
Waarom heeft de plant CO₂ nodig? Hoe komt dit in de plant en wordt het daar verwerkt? Dat is de basis voor het antwoord op de vraag hoe je efficiënt CO₂ doseert. Wat betekent dat voor de CO₂ balans van gewas en kas. De nieuwste inzichten uit scenariostudies worden met u gedeeld.

15.45 uur Adviestool voor optimale CO2 dosering door Jeroen Boonekamp en Peter van Beveren (B-Mex)
Optimaal CO2 doseren is een complex spel tussen opname door het gewas, ventilatie en de prijzen van energie. B-Mex ontwikkelde een digitale adviestool die op ieder moment van de dag de optimale CO2 dosering berekent op basis van real-time condities van het kasklimaat en de status van het gewas. De tool houdt rekening met de bedrijfsspecifieke situatie en kijkt naar de meest efficiënte volgorde van de inzet van CO2 bronnen. B-Mex legt uit hoe de tool precies werkt en hoe u er op uw bedrijf mee aan de slag kunt.

16.15 uur CO2 voorziening en update CO2 bronnen door Dennis Medema (themaspecialist energie Glastuinbouw Nederland/Kas als Energiebron)
Door minder aardgasverbruik is meer externe CO2 nodig. Maar wat zijn de poteniele kansrijke bronnen en welke komen er binnenkort bij? En is CO2 uit buitenlucht al op korte termijn haalbaar? Een update over de CO2 voorziening en verschillende bronnen.

16.45 uur Vragen en discussie; Wat worden de CO2 doseer strategieën komende zomer?     

17.00 uur Afsluiting en napraten

Aanmelden
Meld u aan via het aanmeldformulier. Aanmelden is verplicht en kan tot maandag 19 juni 2023, 12.00 uur.

Beeldmateriaal
Er kunnen foto’s en video’s gemaakt worden ter terugblik of promotie van deze bijeenkomst. Als u daar bezwaar tegen heeft dan kunt u dit vooraf aangeven via info@kasalsenergiebron.nl.