De paprikateelt met minimaal CO2: fossielvrij en weerbaar

Beschrijving

Doel
De doelstelling van dit project is de optimalisatie van de CO2-benutting te demonstreren in de paprikateelt. Hierbij wordt zowel aandacht besteed aan toekomstbestendige techniek, als aan gewasfysiologie en klimaatregeling: CO2 wordt gedoseerd vanuit een DAC (direct air capture)-systeem, en via de RTA-benadering wordt gestuurd op een zuinige inzet van CO2 met een hoog rendement.

Projectomschrijving
Een flink deel van het areaal (± 4000 ha) wordt ingevuld door de onbelichte ‘glasgroententeelt’, waarvan ruim 35% toebedeeld is aan de teelt van paprika. De ambitie om klimaatneutraal te worden heeft grote gevolgen voor de beschikbaarheid van CO2: dit zal in de toekomst van een externe bron moeten gaan komen. Scenarioberekeningen van WUR heeft een aantal inzichten opgeleverd om het CO2 rendement te verhogen zoals: (1) CO2 dosering beperken vanaf raamstand 20%; (2) In de zomer dosering halveren.; (3) In de middag niet/minder doseren met evt. in de ochtend een hogere doseerflux. Bovengenoemde zal uiteindelijk beproefd moeten worden. Daarnaast is er winst te behalen in het minder ventileren. Een gevolg hiervan is een stijging van de kastemperatuur, waardoor de vraag naar assimilanten stijgt. In recent onderzoek bij komkommer bleek RTA (ratio temperatuur en assimilatie) te werken. 

Naast het zuinig en efficiënt omgaan met CO2 is een potentiele belangrijke techniek om CO2 uit de buitenlucht te halen. Op het vlak van inpassing en aansturing van het systeem is nog kennisontwikkeling benodigd. Het systeem beschikt over een mate van buffering, waarbij de momenten waarop de CO2 wordt geconcentreerd kan worden afgestemd op de energieprijzen of de beschikbaarheid van (al dan niet eigen) zonne-energie, terwijl dosering in de kas afgestemd kan worden op het rendement.

Dit project is gefinancierd door het ministerie van LNV. Er is ook een bijdrage gevraagd van het innovatiefonds Hagelunie en de gewascoörperatie paprika.

Projectnummer 24004
Startdatum 01-03-24
Einddatum 30-04-25
Afgerond Nee
Budget €118.970
Uitvoerder Delphy ism Plant Lighting

Meer onderzoeken en projecten

The power of sunlight

Lopend

Doel Het doel van dit project is ontwikkeling van innovatieve technologieën die het zonlichtspectrum gericht veranderen en deze in kasmaterialen zoals…

Lees meer

MTO voor de glastuinbouw

Lopend

Doel Het project beoogt generieke kennis te genereren over de effecten van MTO (Middelhoge Temperatuur Opslag) op de grondwaterkwaliteit en functies…

Lees meer