Vochtbeheersing en LED pijlers voor duurzame chrysantenteelt

Beschrijving

Doel:

Demonstratie van fossielvrije teelten van chrysant. Telers kunnen hun voordeel doen met onderdelen van de kennis die ontwikkeld wordt zonder perse volledig over te schakelen op fossielvrije teeltwijze.

Aanpak:

Het project met LED naar een Perfecte Chrysant heeft laten zien dat telen met insectengaas en bevochtiging, in combinatie met actieve ontvochtiging en Full LED perspectieven biedt voor de chrysantenteelt. Als verbeter punten zijn naar voren gekomen de inzet van de ontvochtiging voor sturing op bladkwaliteit van rassen die hier gevoeliger in zijn dan Baltica en de groei en takontwikkeling in de donkerste periode van het jaar als het meeste licht komt van de LED installatie.

Om de mogelijkheden verder te onderzoeken wordt een vervolg voorgesteld waarin de combinatie van grof insectengaas met verneveling en ontvochtiging wordt toegepast gedurende 4 teelten in een jaar. Naast Baltica willen we Chic gebruiken die meer problemen heeft met bladkwaliteit. De teelten worden in dezelfde weken gestart als het lopende project.

In de winterteelten worden 3 plantdichtheden gebruikt en wordt de temperatuur hoger gehouden dan dit jaar omdat de groei in de donkerste periode minder was dan verwacht. De hypothese is dat gewas- en bodemtemperatuur bij LED lager zijn dan bij SON-T en dat dit gecompenseerd moet worden. De variatie in plantdichtheid wordt aangebracht omdat 60 planten per m2 in de winter mogelijk te hoog is.  De werkwijze van intensieve tussentijdse metingen wordt voortgezet. Dit laat goed de ontwikkeling van de plant in de tijd zien en geeft begrip van het proces van takontwikkeling, o.a. over de verdeling van biomassa over stengel, blad en bloem. In de winterteelten wordt de fotosynthese capaciteit van het gewas bepaald. 

Projectnummer 20148
Startdatum 01-07-20
Einddatum 30-11-21
Afgerond Nee
Budget €460.242
Uitvoerder Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw i.s.m. Delphy

Meer onderzoeken en projecten

Aardbei fossielvrij

Lopend

Doel Het project streeft naar het definiëren van de fossielvrije en duurzame aardbeienteelt onder glas, op basis van het reeds uitgevoerde...

Lees meer