Fossielvrije belichte tomatenteelt

Beschrijving

Doel
Als vervolg op het project Totaalconcept duurzaam belichte teelt is het doel van dit project de demonstratie van een (nagenoeg) fossielvrije belichte tomatenteelt. Naast de ontwikkeling van het duurzame teeltconcept wordt direct toepasbare kennis opgedaan over HNT,  over het sturen op plantbalans en de verhouding licht/temperatuur en over het sturen op voeding en watergift.

Toelichting
De kasuitrusting blijft gelijk, met SON-T bovenbelichting en LED tussenbelichting, actieve ontvochtiging en verwarming met een warmtepomp. De helft van de kas wordt uitgerust met steenwol, de andere helft met het innovatie laag volume substraat op basis van houtvezel.
Vanaf de productiefase wordt de plantbalans gestuurd met een vaste licht/temperatuurverhouding. De actieve ontvochtiging wordt gestuurd op basis van een gewenste gewasverdamping en de benodigde laagwaardige warmte voor de warmtepomp. De tussenbelichting en de ontvochtiging van onderaf heeft invloed op de verticale temperatuurverdeling, die daarom ook continu wordt gemonitord .
Een belangrijk onderdeel binnen dit project is de aandacht voor de sturing van het gewas met voeding en watergift. Het laag volume substraat biedt daar in principe meer mogelijkheden voor dan gewoon substraat. Wat het verschil is in beide sturingen zal blijken. Extra aandacht is er voor het fenomeen bladrandjes, dat in het lopende teeltjaar optrad.
De inzet van de LED tussenbelichting wordt onderzocht door variatie in de verticale positie van de belichting. Met behulp van een lijnsensor, die de lichtintensiteit op verschillende hoogte kan meten, een 3D gewasverdeling en lichtonderscheppingsberekening, wordt de belichting geoptimaliseerd.

Het project wordt medegefinancierd door Hortilux, Ludvig Svensson, Cultilene Saint Gobain, De Ruiter Seeds, Hoogendoorn, 2grow, Wireless Value.

Projectnummer 20131
Startdatum 01-08-19
Einddatum 31-10-20
Afgerond Nee
Budget €404.394
Uitvoerder Delphy ism WUR Glastuinbouw en Groen Agro Control

Meer onderzoeken en projecten

CO2 gebruik moet efficiënter

Lopend

Doel: Ontwikkelen van handvatten voor toekomstig lager CO2 gebruik in de praktijk door doorrekening van CO2-gebruik, verliezen en mogelijke kosten in...

Lees meer

Paprika energiezuinig met LED

Lopend

Doel: Het demonstreren van een paprikateelt onder 100% LED belichting die toekomstbestendig is en aansluit bij de transitie richting een fossielvrije...

Lees meer