Haalbaarheidstudie Hoogisolerende kas 3.0

Beschrijving

Met de voorgestelde nieuwe hoog isolerende kasdekmaterialen kan flink op energie bespaard worden. Afhankelijk van het aantal lagen zelfs mogelijk méér dan dubbel glas (wat in de VenlowEnergyKas meer dan 50% op energie bespaart bij een onbelichte groenteteelt). Bij de op hoge temperaturen geteelde sierteeltgewassen wordt kasisolatie vaak gerealiseerd door gebruik van meerdere schermen en gebruik van meerlaagse PC platen met een zeer lage lichtdoorlatendheid van ca. 60%.

Met de ontwikkeling van ultra dunne maar zeer sterke glasplaten zoals bijv. gorilla glas voor mobiele telefoons (of Leoflex™ van Asahi) ontstaan nieuwe mogelijkheden voor nieuwe kasontwerpen en om deze in meerlaagse vormen toe te passen als hoogisolerend kasdek. Flexibel dun glas is een gehard glas. Terwijl standaard gehard glas een thermisch proces doorloopt gaat het hier om een chemisch proces, waardoor het glas vijf keer sterker wordt, waardoor de mogelijkheid ontstaat het dunner te maken en in gebogen vorm te produceren.   

Dunne glazen hebben een verminderde lichtabsorptie en door het toevoegen van coatings kan het verlies aan lichtreflectie beperkt worden. Naar verwachting kan dit dunne glas in drie of meer lagen worden toegepast als kasdek met als resultaat een beduidend hogere lichttransmissie dan nu beschikbare meerlaagse PC platen, maar ook een hogere transmissie dan nu incidenteel gebruikt dubbelglas. Ook kan bijvoorbeeld een diffusse coating aan de binnenkant van het glaspakket aangebracht worden, zodat er geen verhoogd risico op vervuiling is. En kan door het kunnen buigen en doordat het licht in gewicht is, zijn nieuwe kasontwerpen mogelijk.

In deze studie wordt de haalbaarheid van de toepassing van flexibele ultra dunnen glazen in kassen verkend. Hiervoor worden de optische, thermische en mechanische eigenschappen in verschillende configuraties (diktes, oppervlaktebehandelingen, aantal lagen) onderzocht. Ook wordt nagedacht over alternatieve dekvormen en nieuwe kasconcepten.

Resultaten

In deze studie is de haalbaarheid van de toepassing van flexibele dunne glazen in kassen onderzocht. Met de ontwikkeling van dunne maar zeer sterke glasplaten, zoals voor mobiele telefoons, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor nieuwe kasdekvormen en nieuwe mogelijkheden om deze in meerlaagse beglazing toe te passen als hoogisolerend kasdek.

Flexibel dun glas is een gehard glas. Terwijl standaard gehard glas een thermisch proces doorloopt gaat het hier om een chemisch proces, waardoor het glas veel sterker wordt. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid het dunner te maken en te buigen. Door het toevoegen van nanocoatings kan de reflectie verminderd en de lichttransmissie verhoogd worden. Zo kunnen meerlaagse kasdekken worden gemaakt met als resultaat een hogere lichttransmissie dan nu beschikbare meerlaagse polycarbonaat kanaalplaten (PC), maar ook een hogere transmissie dan nu gebruikt dubbel isolatieglas.

De studie laat zien dat dit tot 20% additionele energiebesparing gebaseerd op warmte leidt bij Phalaenopsis. Dunne glazen zijn bijzonder sterk en kunnen ook in gebogen vorm worden toegepast. Hierdoor worden nieuwe kasdekvormen met glas mogelijk. Vooral het lage gewicht biedt hier voordelen. Belangrijke mechanische aspecten en bottlenecks hiervoor zijn in kaart gebracht. Door beperkingen in beschikbare afmetingen en hoge prijzen ligt de toepassing van dunnen glazen in kassen verder weg in de toekomst.

Projectnummer 20038
Startdatum 08-03-16
Einddatum 08-03-16
Afgerond Ja
Budget €47.335
Uitvoerder Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw en overige uitvoerders
Document

Meer onderzoeken en projecten