Lichtspectrum als middel voor energiezuinige rozenteelt

Beschrijving

Valoya heeft een LED lamp ontwikkeld die licht geeft in een breder spectrum en niet alleen in het blauwe en rode deel van het PAR spectrum. De lamp is ontwikkeld om het lichtspectrum uit SON-T lampen te complementeren, en dus om te gebruiken in een "hybride" opstelling van SON-T en LED, beide als topbelichting waarbij dus ook de warmtestraling van SON-T benut wordt. De hypothese van dit onderzoek is dat het gecombineerde licht spectrum SON-T + LED de productie bij roos zal doen toenemen door het vergroten van de fotosynthese capaciteit van het gewas en verhoging van de maximale fotosynthese, wat voordeel oplevert in de benutting van daglicht (vooral wanneer deze toeneemt in het voorjaar).

Bij praktijkbedrijf Arend Roses zullen drie behandelingen met twee herhalingen worden aangelegd:

  • SON-T (220 μmol/m2 s)
  • SON-T (110 μmol/m2 s ) + LED (110 μmol/m2 s)
  • SON-T (110 μmol/m2 s ) + LED (55 μmol/m2 s) (25% besparing bij gelijke productie)

Daarbij zal de kwaliteit en productie worden gemeten. Daarnaast zullen WUR Glastuinbouw en Plant Dynamics metingen doen om eventuele effecten op de productie te helpen verklaren. Dit betreft de impact van het aangepaste spectrum op huidmondjes weerstand, fotosynthese, planteigenschappen, bladmorfologie en houdbaarheid.

Resultaten

In de winter 2014-2015 is een deel van het rozenbedrijf belicht met een 'hybride' opstelling van 103 µmol SON-T en de Valoya LED lamp G1. Deze lamp is speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden als aanvulling op (dus altijd in combinatie met) SON-T.  De LED lampen zijn in twee verschillende intensiteiten opgehangen: 57 of 103 µmol (één of twee strengen lampen per bed). In vergelijking met de gangbare installatie van het bedrijf (191 µmol SON-T), leverde het aangepaste spectrum, afhankelijk van de intensiteit van de toegevoegde LED belichting, een 7.2% tot 9% hogere lichtbenuttingsefficiëntie bij het ras Avalanche op. De hogere lichtbenutting kon echter niet worden verklaard door de verrichte metingen aan het gewas (SPAD, knoptemperatuur, fotosynthese, bladoppervlakte, huidmondjesweerstand, etc.).

Dit biedt perspectief voor energiebesparing. Hiertoe zal de energie-efficiency van de gebruikte Valoya G1 lampen naar een output van minimaal 1.7 μmol PAR per Watt moeten stijgen. Hier wordt door Valoya al aan gewerkt.

Aanvullend onderzoek naar effect van lichtkleur
Aanbevolen wordt om aanvullend onderzoek te doen naar de effecten van lichtkleur bij roos. Vragen die er onder meer liggen zijn of andere rozenrassen even positief reageren op het aangepaste spectrum, of het gewas compacter kan worden met een hoger aandeel blauw en of met meer verrood licht de bloemen nog zwaarder worden, met een grotere bloemknop. En minstens zo belangrijk: wat is de fysiologische verklaring voor dit resultaat?

Projectnummer 20009
Startdatum 01-10-14
Einddatum 31-07-15
Afgerond Ja
Budget €69.122
Uitvoerder Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw en overige uitvoerders
Document

Meer onderzoeken en projecten