Schaalmodellen Winterlichtkas

Beschrijving

In het project “Verbetering lichtinval winterlicht” is gebleken dat het mogelijk is om in de winter in totaal meer dan 10% extra natuurlijk licht in de kas op het gewas te krijgen. De verkregen inzichten en concepten zijn gebaseerd op modelberekeningen en zijn vooralsnog niet in de praktijk getest omdat sommige vormen nog nooit gebouwd zijn. Het is daarom van groot belang om middels een tussenstap de resultaten van deze deskstudie met schaalmodellen (ca. 2,5 m2) onder natuurlijke condities te testen, met relatief beperkte inzet van middelen, alvorens op te schalen naar kasniveau.

De doelstelling van het project schaalmodellen winterlichtkas is het testen van de meest perspectiefvolle concepten die uit de eerdere modelberekeningen naar voren zijn gekomen. Middels metingen aan schaalmodellen die gedurende de winterperiode aan daglicht blootgesteld worden, worden de meest perspectiefvolle concepten waarvan gevalideerd. Dit zijn:

  • Een asymmetrisch zaagtand kasdek, wat zorgt voor 2 - 4% meer natuurlijk licht in de wintermaanden.
  • Nieuwe constructiedelen – met hoge reflectie en spiegelend – die zorgen voor 4 - 6% meer natuurlijk licht in de winterperiode.
  • Een kasoriëntatie met nokrichting Oost-West – welke tijdens de wintermaanden een 2 - 4% hogere lichtopbrengst geeft dan dezelfde kas met een nokrichting Noord-Zuid.

Dit project levert als resultaat:

  1. Welke significante lichtwinst wordt door elk van de onderzochte concepten op welk moment gerealiseerd.
  2. Of de gemeten lichtwinsten overeen komen met de berekende lichtwinsten.
  3. Het economisch perspectief.

Resultaten

In een eerste fase van het project is een simulatiemodel gebruikt om tot een aantal veelbelovende nieuwe concepten te komen. Een combinatie van deze concepten wordt geïntegreerd in een prototype 'winterlichtkas' waarvan een demonstratiekas gebouwd zal worden als onderdeel van het IDC Energie. Lees hier meer over dit project.

Om het simulatiemodel te valideren is een proef uitgevoerd met een 3-tal schaalmodellen waarvan de lichttransmissie tijdens de wintermaanden in het open veld gemeten zijn. Gemiddeld gezien was er een goede match tussen meting en berekening. Ook is aangetoond dat een asymmetrisch dek (zaagtand) in combinatie met diffuus glas geen significante lichtwinst oplevert, zodat voor de te bouwen demo kas gekozen kan worden voor een Venlo kasdek. 

Uit de metingen bleek dat condensatie en neerslag hebben een grote invloed op de gemeten transmissie. Zo verlaagde regen in dit project met het gemeten type glas de transmissie met ongeveer 5%. Diffuus en/of gecoat glas gedraagt zich daarbij heel anders dan standaard glas. Er is echter nog geen eenduidig meetprotocol hoe te meten bij natte materialen. Dit wordt ontwikkeld in een nieuw project.

Projectnummer 20006
Startdatum 01-10-14
Einddatum 01-05-15
Afgerond Ja
Budget €107.364
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten