Demonstratie Venlow Energy Kas

Beschrijving

Dit project heeft als doel om een kas met dubbel glas te realiseren en te demonstreren op het IDC. Er wordt een teeltconcept opgesteld en gedemonstreerd voor tomaat en komkommer. Hierbij is de verwachting dat in een onbelichte komkommerteelt met 14m3/m2/jaar geteeld kan worden met behoud van productie. De prestaties van het gewas en het energieverbruik worden gemonitord.

 

Resultaten

Eerste teeltjaar
De energiebesparing bij Het Nieuwe Telen werd tot nu toe altijd bereikt door meer schermen te gebruiken. Een alternatief is toepassing van isolatieglas. Door de komst van coatings, zoals Anti Reflectie, heeft dit een vergelijkbare transmissie als standaard enkel glas. Met een aangepast teeltconcept, gebaseerd op Het Nieuwe Telen zijn een herfstteelt komkommer en twee jaarrondteelten tomaat beproefd.

In alle teelten kwam naar voren dat het goed mogelijk is een energiebesparing van meer dan 50% te behalen, vergeleken met de praktijk. Zonder dat dit negatieve gevolgen voor de productie of productkwaliteit heeft. Ontvochtiging is hierbij essentieel, want een toenemende isolatiegraad van de kas beperkt de vochtafvoer. De hierbij gebruikte regain ontvochtigingsunit kan circa 80% van de voelbare warmte van de afgevoerde vochtige maar warme kaslucht gebruiken om de ingaande koude maar droge buitenlucht voor te verwarmen.

Tweede teeltjaar
Een onbelichte tomatenteelt met minder dan 10 m3 aardgasequivalenten per m2 per jaar zonder verlies van productie is reëel. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw aan de VenLow Energy kas op circa 500 m2. De economisch haalbaarheid maakte geen deel uit van het onderzoek. Naast de toepassing van dubbel glas, een goed energiescherm en een balansventilatiesysteem, was het accepteren van een hoge luchtvochtigheid een belangrijke maatregel om het energieverbruik te verlagen. Bij hoog isolerende kassen vertegenwoordigt de gewasverdamping een relatief groot deel van het resterende (lage) energiegebruik. Door vochtiger te telen wordt de verdamping van het gewas verminderd en nog meer energiebesparing bereikt. Dit leidde niet tot noemenswaardige problemen met schimmelziekten. Ook de toepassing van een verkort teeltseizoen (half januari tot eind november) draagt bij aan het lage energieverbruik. Een tomatenras, zoals Komeett kan daarbij ruim 70 kg/m2 voortbrengen, mits er CO2 uit alternatieve bron beschikbaar is.

Projectnummer 14097
Startdatum 01-06-10
Einddatum 01-12-15
Afgerond Ja
Budget €118.526
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten