Zoeken naar oorzaak en aanpak 'syndroom' bij roos

Arie de Gelder

Bij de rozenproef onder 100% LED zou je de verzameling aan verschijnselen die we de afgelopen maanden hebben gezien een syndroom kunnen noemen. Syndroom heeft als omschrijving een combinatie van samenhangende verschijnselen waarvan de oorzaak niet bekend is. De waargenomen verschijnselen zijn: de bedoorning, het snel opvolgen in de wisseling van 7-, 5- naar 3-blad, kleinere bladeren en kleinere knop maar wel een stevige steel. Het is een samenhang van verschijnselen waarvan we de oorzaak nog niet kennen.

“We zien herstel van kwaliteit” dat is de reactie van ieder die het gewas nu ziet en kan vergelijken met 8 weken geleden, de bloemen worden weer iets groter, de takken zijn langer maar bedoorning en kleine blaadjes onderin blijven. Het herstel komt waarschijnlijk deels door de iets andere aanpak van het stoken. Meer met de buis en minder met de OPAC, zodat het gewas overal opwarmt. Maar dit is niet het enige, een paar lichte dagen met meer natuurlijk licht doen het gewas goed.

Voor het onderzoek is het nu de uitdaging om een hypothese te formuleren op basis van beschikbare kennis voor de oorzaak of oorzaken van het syndroom. We hebben al wel gezien dat toevoegen van een heel klein beetje verrood licht geen verandering geeft. Die hoeveelheid verrood licht is sinds kort verhoogd op 1 bed in de afdeling. We hebben infra-rood stralers opgehangen in een hoek van de kas om te zien of de extra warmte die daarmee op het gewas komt de plant beter laat ontwikkelen. Voor beiden is de periode nog te kort geweest om er al conclusies uit te halen.

In de uitvoering van de teelt hebben we ervoor gekozen om nu al weer meer onderdoor te knippen om uitloop op te dunne takken te voorkomen. Het aantal takken dat per week wordt geoogst is nog steeds hoog voor de hoeveelheid licht die de planten krijgen. Dat gaat ten koste van het takgewicht, dus moet het aantal takken per m2 maar iets omlaag. In een deel van de kas gaan we dat nog wat sterker doen om te kijken of dat het gewenste resultaat heeft. Kortom we zijn volop bezig om aan de verschillende knoppen te draaien om de teelt goed te sturen. Dan is het opletten dat we niet te veel tegelijk veranderen en we uiteindelijk niet weten waardoor we de teelt weer op de rit hebben gekregen.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, de gewascoöperatie Roos en Philips. Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Meer nieuws