Zelf ontwikkelde rookgascondensor koppelt extra warmte uit

Amarylliskwekerij Evers van Sandt kan 30% extra warmte uit de rookgassen van zijn houtketel uitkoppelen met een zelf ontwikkelde rookgascondensor. Martijn Evers geeft hierover op 20 juni een toelichting tijdens een bijeenkomst van de studiegroep bio-energie.

Evers gaat bij de bijeenkomst in Angeren ook in op zijn ervaringen met de realisatie van zijn biomassa-installatie. Tevens leidt hij de groep rond langs de 2,5 MWth installatie van het bedrijf.

Warmte uit rookgassen
In veel gevallen gaan de rookgassen van een houtketel met een temperatuur van 180°C de schoorsteen uit. Met een rookgascondensor of economiser (warmte-wisselaars) kan uit de rookgassen nog veel restwarmte worden teruggewonnen. Voor een economiser kan dit tot 15% en voor een rookgascondensor 20 tot 30% extra warmte opleveren. Energy Matters stelde eerder al een factsheet op met tips en aandachtspunten.

Laagwaardige biomassa
Tijdens de bijeenkomst zijn er ook verschillende presentaties  die ingaan op de verschillende technieken om laagwaardige biomassa om te zetten in warmte, gas of vloeibare brandstoffen. Daarnaast zal Energy Matters ingaan op de SDE+ regeling van 2017 en worden er voorbeeldberekeningen gemaakt van verschillende projecten over de haalbaarheid. Dit gebeurt voor houtstook en ook voor de inzet van laagwaardige biomassa.

Zie voor meer informatie over het programma en aanmelden het document hieronder.

Meer nieuws