WKK gunstig voor CO2-voetafdruk

Wageningen UR Glastuinbouw

Uit de nieuwe Kwantitatieve Informatie voor de Glastuinbouw, met de Kengetallen voor Groenten Snijbloemen en Potplanten teelten, blijken de verschillen in kostprijs tussen wel of geen WKK gebruiken bijna weg te vallen, de CO2-voetafdruk met gebruik van WKK voor de warmtevraag blijft nog wel gunstiger. Bij verschillende teelten ligt de gemiddelde bedrijfseconomische kostprijs boven de gerealiseerde verkoopprijs. De schaalgrootte van de bedrijven blijft toenemen, het areaal van de belangrijkste teelten is iets gekrompen.

Dit blijkt uit de 23ste editie van Kwantitatieve informatie voor de Glastuinbouw, die vandaag bij Wageningen UR Glastuinbouw verschijnt. In deze versie zijn gegevens opgenomen over het verloop van de arealen van de verschillende teelten, richtprijzen voor de bedrijfsuitrusting en voor de belangrijkste gewassen een berekening van de opbrengsten, kosten en het bedrijfsresultaat.

Het bedrijfsresultaat wordt nu berekend op basis van de gemiddelde bedrijfseconomische kostprijs. Deze kostprijs is net genoeg om net geen winst te maken, maar wel alle kosten vergoed te hebben. Voor een gezonde bedrijfsvoering moet de verkoopprijs hier boven liggen. Met deze gemiddelde kostprijs berekening krijgt de tuinder een hulpinstrument in handen bij verkoop van zijn producten.

Voor de gemiddelde bedrijfseconomische kostprijs is een berekening gemaakt van de productie kosten en het aandeel van de vaste kosten. Deze kosten zijn toegerekend aan de aanvoer in de betreffende aanvoer periode. Voor de groenten en snijbloemen is deze kostprijs berekend voor elke aanvoerperiode van vier weken of verschillende plantingen. Voor de planten is dit berekend voor de productie van 1000 planten.

Omdat er steeds meer vraag is naar het milieueffect van de teelten is bij elke teelt de CO2 voetafdruk berekend, opgedeeld over de verschillende productie factoren. Het bleek dat verschillen in teeltwijzen leiden tot grote verschillen in de CO2-voetafdruk en dat het gebruik van WKK gunstig is voor de CO2-voetafdruk.

Meer nieuws