Winterlichtkas met 10% meer licht bijna af

De Winterlichtkas, een nieuw kasconcept dat 10% lichtwinst oplevert, is bijna af. Een demonstratiekas van ca. 500 m2 wordt gerealiseerd bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

De kas is bijna klaar maar er zijn nog wel wat klussen te doen, zo moet het doek nog worden gemonteerd. Door de W vorm vergt dit nog wel wat inspanning. Ook de elektrische en waterzijdige installaties moeten nog worden afgemaakt. De planning is dat begin september ook de inrichting helemaal af is. In week 36 gaan de eerste komkommerplanten de kas in. Komende winter wordt het kasconcept getest met een nieuwe teeltwijze voor een komkommergewas, speciaal gericht op de winterperiode. Daarna starten verschillende onderzoeken en gewasproeven in deze kas.

Innovatief ontwerp Winterlichtkas
De kasconstructie van de Winterlichtkas is voorzien van een witte poedercoating met een verhoogde reflectiegraad van 90%. Er wordt SmartGlass gebruikt, een nieuw type diffuus glas met een maat van ca. 300 x 167 cm. Zelfs als het glas nat of gecondenseerd is, neemt de lichttransmissie niet af. Het geïntegreerde Iso++ schermsysteem wordt gemonteerd in een W-vorm voor een optimale lichttransmissie bij gesloten scherm. Bovendien wordt het voorzien van een nieuw hoogtransparant  schermdoek van Ludvig Svensson met een nog betere lichtdoorlatendheid. De Winterlichtkas wordt uitgevoerd met een ‘Air in Control’-klimaatsysteem. Het concept levert ca. 10% meer licht op in de winter dan een referentiekas die op de gebruikelijke wijze wit is gecoat (alleen de kolommen en tralieliggers) met een kap van 4 meter op een 8 meter tralie en een vak van 5 meter, “standaard” 91+ glas met een breedte van 1.67 meter heeft en is uitgerust met een Luxous 1347 FR schermdoek. Ook de referentiekas is al met een oost – west nokrichting gepositioneerd.

Samenwerking ontwikkeling Winterlichtkas
De Winterlichtkas is een samenwerkingsproject van Wageningen UR Glastuinbouw, Bom Group, Ludvig Svensson, Bayer Cropscience en Glascom Tuinbouw. Dit project is medegefinancierd door het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws