Werk in uitvoering: Kennisuitwisseling

Naast de onderzoeksinitiatieven in de Kennisagenda investeren operators en aanstormende operators ook in gezamenlijke onderzoek. Dutch Association Geothermal Operators (DAGO) en TNO werken in twee technologieclusters, waar een aantal operators in deelnemen.

De eerste cluster kijkt naar de toepassing van radial drilling in de geothermie, waarbij debietsverhoging wordt nagestreefd. De tweede kijkt naar de technische randvoorwaarden zoals materiaaleigenschappen en completion (putopbouw) die gelden indien het debiet (flow in m3/h) wordt vergroot.

Operators en aanstormende operators komen op regelmatige basis samen, waarbij ook tijd wordt besteed aan operationele zaken. Deze worden gerubriceerd in een centraal DAGO-logboek waardoor het collectief lerend vermogen ook wordt vastgelegd. Tot op heden heeft een aantal operators op eigen initiatief verschillende cursussen gevolgd. Vanuit DAGO is het wenselijk dat cursussen worden opgezet in modulevorm op basis van een leerplan. Daarbij is het streven om in het najaar van 2015 de eerste versie op te starten, gekoppeld aan de implementatie van de Industriestandaarden.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

DAGO bestaat een jaar en richt zich op kennisontwikkeling en -overdracht tussen operators en aanstormende operators. Volgende week meer over de rol van DAGO met betrekking tot van wet- en regelgeving. Volg DAGO op twitter via @DAGO_NL

Meer nieuws