Warmtebeeldcamera bruikbaar voor bepaling bloemtemperatuur bij gerbera

Met een geventileerde draadloze sensor is een zuivere meting van de bloemtemperatuur van een gerbera en van het dauwpunt van de omringende lucht mogelijk.

Een gerberabloem kan door stralingsverliezen kouder zijn dan de omringende lucht, met gevaar op botrytis en rotkoppen als gevolg. Deze problemen kunnen worden voorkomen door het meten van de bloemtemperatuur en van het dauwpunt van de omringende lucht. Dat laatste kan bij benadering met de meetbox van de computer, maar het is zuiverder om met een geventileerde draadloze sensor zo dicht mogelijk bij de bloem te meten.

Deze sensor was al eerder ontwikkeld en getest in het kader van het monitoringsonderzoek van Kas als Energiebron. Het meten van de bloemtemperatuur werd in dat onderzoek uitgevoerd door dunne metalen draadjes (thermokoppels) tegen de bloemblaadjes aan te drukken of in het hart van de bloem te plaatsen. Dat is een zeer bewerkelijke en kwetsbare meetmethode die niet geschikt is voor praktijk toepassing.

Specifieke onderdelen onderscheiden
Een warmtebeeldcamera kan op een statief worden geplaatst boven de bloemen en vergt geen continue aanpassing aan de ontwikkelende bloemen. In tegenstelling tot een infraroodcamera laat deze camera geen gemiddelde temperatuur van het meetvlak zien, maar zijn specifieke onderdelen te onderscheiden.

In een vergelijkend onderzoek is gekeken of een bepaald type camera (Testo 875-2i) met voldoende nauwkeurigheid de temperatuur kan bepalen van bloemblaadjes en hart. Daarvoor is een meetopstelling gemaakt waarin thermokoppels zijn vergeleken met de waarden van de camera. Daaruit bleek een goede overeenkomst. Door deze camera te voorzien van een waterdichte en gekoelde behuizing is een continue inzet in de praktijk mogelijk als instrument om het juiste moment voor het sluiten van een scherm te bepalen.

Op de foto: Warmtebeeld van twee gerbera bloemen

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer