Warmte Rotterdam voor glastuinbouw

Rob van der Valk van LTO Glaskracht Nederland

Warmtelevering uit de Rotterdamse havenregio aan de glastuinbouw in Zuid Holland biedt grote mogelijkheden voor de warmtevoorziening in de toekomst. Dit blijkt uit de haalbaarheidsstudie ‘Warmtewisselaar Mainport Greenport’ dat op 14 oktober is verschenen.

In het rapport en de bijlagen wordt ingezoomd op Westland om scherper inzicht te krijgen in de mogelijkheden. LTO Glaskracht Nederland gaat uit van een aanpak waarbij het uiteindelijke doel is om te komen tot een grootschalig open warmtenet in Zuid Holland. Dit is ook het uitgangspunt van het speciaal opgerichte programmabureau Warmte Koude Zuid Holland, waarin LTO Glaskracht Nederland participeert.

Uit de haalbaarheidsstudie wordt duidelijk dat het aanbod van warmte uit Rotterdam voldoende groot lijkt om de warmtevraag in de glastuinbouw te voorzien. Met name de warmtevraag van de glastuinbouw is duidelijk in beeld gebracht. Ruwweg blijkt een omvang van de warmte uitwisseling van circa 10 PJ per jaar haalbaar. Dit is circa 10% van de totale energiebehoefte van de Nederlandse glastuinbouwsector en zou zodoende in belangrijke mate bij kunnen dragen aan de vermindering van het gasverbruik en de CO2 emissie van de sector.

Om tot realisatie te komen van de warmte-uitwisseling moet nog veel werk verzet worden. Het grootste knelpunt is de financiering van de infrastructuur, wat gezien moet worden als een lange termijn investering waarin ook de nodige risico’s zitten. De haalbaarheidsstudie gaat daar ook op in. Voor LTO Glaskracht Nederland zijn de volgende aspecten bij het vervolg van belang:

  • Maximale inpassingmogelijkheden voor geothermie;
  • Maximale benutting van flexibiliteit bij glastuinders door inzet van WKK voor warmtelevering en benutting van de warmtebuffers;
  • Parallel verruimen van de CO2 voorziening ter vervanging van de CO2 uit fossiele bronnen;
  • Warmteprijzen op basis van vraag en aanbod  op een open warmtenet waar de glastuinbouw zowel leverancier als afnemer van warmte kan zijn;
  • Concrete duidelijkheid over het warmte aanbod uit de Rotterdamse haven;
  • Snel toewerken naar een haalbare businesscase met concept voorwaarden en prijsstelling.

In een bijeenkomst met ministers Schultz van Haegen en Blok en staatssecretaris Mansveld in het Westland heeft Nico van Ruiten deze aspecten vanuit de glastuinbouw afgelopen maandag ook gepresenteerd. LTO Glaskracht Nederland blijft zich inzetten op de benutting van de kansen voor restwarmte en deelnemen aan de vervolgacties die de komende tijd opgepakt worden.

Downloads

Haalbaarheidsstudie_Warmtewisselaar.pdf bijlage_1_-_exploitatie_Warmtewisselaar.pdf bijlage_3_-_Toekomstverkenning_Warmtewisselaar.pdf

Meer nieuws