Warmte koude opslag glastuinbouw functioneert goed

De Omgevingsdienst Haaglanden heeft 42 klimaatinstallaties met een open WKO (warmte koude opslag) doorgelicht, 33 installaties bij kantoren en 9 bij glastuinbouwbedrijven. Wanneer het functioneren van WKO bij kantoren wordt vergeleken met WKO in detuinbouwsector komt duidelijk naar voren dat de installaties in de glastuinbouw gemiddeld beter functioneren dan die in kantoren.

Dit is verklaarbaar vanwege het grote belang van goed functionerende installaties voor de bedrijfsvoering in de glastuinbouw. Zowel uit het oogpunt van energiekosten als een goede productkwaliteit dankzij een optimaal kasklimaat.

Het rapport stelt dat in de tuinbouwsector de specifieke kennis en interesse bij de gebruiker aanwezig is om het bespaarpotentieel volledig te verzilveren.

Uit de rapportage komt een hoog besparingspotentieel naar voren. Om de besparing daadwerkelijk in beeld te krijgen wordt eind 2017 een vervolgactie uitgevoerd waarbij nagegaan wordt of de aanbevelingen uit de rapportage zijn opgevolgd en zo ja wat het gevolg daarvan is voor het energieverbruik.

De uitkomsten uit het rapport bevestigen de resultaten van een <link nieuws meerderheid-tevreden-over-wko>eerdere studie door Infinitus in opdracht van Kas als Energiebron. Wel zijn hier en daar verbeteringen mogelijk. Dat begint met meer kennis en aandacht voor de installatie en het beheer daarvan. LTO Glaskracht Nederland ondersteunt samen met het gebruikersplatform bodemenergie een groep bedrijven die onderling ervaringen en kennis uitwisselt.

Neem voor meer informatie contact op met Aat Dijkshoorn.

Meer nieuws