Voorstel voor Seismische Gevaren- en Risicoanalyse voor Geothermische Projecten in Nederland

In Nederland is geothermie een relatief nieuwe techniek die sterk in opkomst is. Wereldwijd wordt geothermie echter al tientallen jaren toegepast en zijn honderden geothermiesystemen gerealiseerd. In enkele gevallen zijn hierbij in het buitenland bevingen voelbaar geweest met lichte schade. In Nederland is, vanwege de samenstelling van de ondergrond en de locatie van boringen, een geringe kans op voelbare bevingen en schade. Desalniettemin heeft de Kennisagenda Aardwarmte, waarin de overheid en de geothermiesector samenwerken, een onderzoek laten doen naar methodes om de risico’s beter inzichtelijk te maken en bijbehorende beheersmaatregelen te bepalen.

Een éénduidige methode voor een seismische risicoanalyse en het bepalen van de benodigde beheersmaatregelen helpt om te komen tot eenduidige implementatie van wetgeving, bevordert de transparantie naar overheden, toezichthouder(-s) en het grote publiek en stimuleert zo een duurzaam en veilig gebruik van aardwarmte. De firma’s Q-con en IF Technology hebben een analyse gemaakt van de belangrijkste indicatoren voor de kans op geïnduceerde seismiciteit bij aardwarmteprojecten (en het bijbehorende risico/effect). Op basis hiervan zijn aanbevelingen opgesteld voor een methodiek om de seismische risico’s inzichtelijk te maken en de bijbehorende beheersmaatregelen te bepalen.

De resultaten zijn opgenomen in twee deelrapportages: een uitgebreide Nederlandse samenvatting (met dezelfde titel) en een Engelstalige rapportage met de achtergronden, nadere technische uitwerkingen en referenties getiteld 'Defining the framework for Seismic Hazard Assessment in Geothermal Projects  - Technical Report'.

In het onderzoek is de methodiek voor de risicoanalyse op twee geothermie-installaties in Nederland getest. De uitkomsten bleken te voldoen aan de verwachting. Het voorgestelde protocol is voor beide projecten op een vergelijkbare wijze doorlopen, de eerder ingeschatte risico’s zijn gelijk aan de risico-inschatting volgens het protocol en de bestaande monitoring is conform het protocol opgezet. Bij beide projecten is tot op heden geen voelbare seismische activiteit waargenomen.

Voorafgaand aan de winningsvergunning is een evaluatie verplicht van het seismiciteitsrisico. Uiteindelijk beoordeelt EZ/SodM deze evaluatie. De beschreven methodiek kan hierbij helpen.

Het project is uitgevoerd door Q-con en IF Technology en is tot stand gekomen in het kader van de Kennisagenda Aardwarmte van het ministerie van Economische Zaken, LTO Glaskracht Nederland en het programma Kas als Energiebron.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws