Voorkom guttatie met schermen

Tijdens een onlangs gehouden cursusdag van Het Nieuwe Telen stond het onderwerp guttatie centraal. Een van de deelnemers vertelde dat op zijn potplantenbedrijf regelmatig guttatie voorkomt. De cellen in de bladeren gaan hierdoor kapot, met alle kwaliteitsproblemen van dien.

Volgens de teler komt dit door de hoge pottemperatuur. De worteldruk wordt hierdoor te hoog en het water wordt uiteindelijk door het blad naar buiten geperst. Dit heeft de teler opgelost door het inzetten van een minimum buis in de nacht.

Maar is de hoge pottemperatuur de werkelijke oorzaak?
De teler gaf aan dat in de voorgaande nacht bij twee afdelingen het probleem wel en bij twee afdelingen het probleem in de ochtend niet zichtbaar was. Het verschil bleek te liggen in het wel of niet schermen van de afdelingen in de nacht. Bij de geschermde afdelingen was het probleem niet zichtbaar!

De warmtebeeld foto’s die gemaakt zijn in een ongeschermde kas werden bekeken. De foto’s lieten zien dat de planttemperatuur ver onder de kastemperatuur kan komen in de nacht. Dan heeft de plant onvoldoende energie beschikbaar om te kunnen verdampen.

Waarom ontstaat bij een geschermde kas minder guttatie?
Tijdens het schermen blijkt de plant/bladtemperatuur minder laag te worden dan bij de niet geschermde afdelingen. Hierdoor kan de plant in de nacht nog enigszins verdampen, waardoor de druk in de plant kan verminderen.

De teler was nog niet helemaal overtuigd van de uitleg en heeft het de volgende nacht nog eens uitgeprobeerd. Resultaat? De teler is doorgegaan met schermen in de nacht!

Ook geïnteresseerd in het volgen van cursussen over Het Nieuwe Telen? Kijk dan hier voor meer informatie.

Meer nieuws