Kansen voor de aardbeiteelt met HNT?

Zo'n 30 aardbeientelers maakten tijdens de kantinebijeenkomsten op 7 en 21 september jl. kennis met Het Nieuwe Telen (HNT). In respectievelijk Rijsbergen (West Brabant) en America (Limburg) werden zij door Peter Geelen bijgepraat over de kansen van HNT in de aardbeienteelt. De bijeenkomst werd georganiseerd door LTO Glaskracht Nederland, de kerngroepen van aardbeitelers ZLTO/LLTB en Kas als Energiebron.

Tijdens beide bijeenkomsten ontstonden flinke discussies over wat wel en wat niet mogelijk is met HNT in de aardbeienteelt. Telers stelden dat de ervaringen in de vruchtgroenteteelt niet 1-op-1 toepasbaar zijn. Anderzijds prikkelde Geelen hen om met extra metingen en goede waarnemingen te verkennen hoe de planten reageren op bijvoorbeeld uitstraling en het nastreven van een hogere CO2 opname door het beperken van de ventilatie bij veel instraling.

Het advies blijft wel om niet de strategie te veranderen, maar eerst kennis te nemen van de basisprincipes van HNT en in kleine stapjes ervaringen op te doen. Mogelijk krijgt het initiatief een vervolg met een speciale cursus HNT voor aardbeitelers.

Kijk hier voor meer informatie over en aanmelding voor de cursus.  Achtergrond informatie over HNT pak je het snelste op via de weblectures.

Meer nieuws

ABC Het Nieuwe Telen

Het Nieuwe Telen maakt een snelle opmars in de Nederlandse glastuinbouw. Door de plant in balans te brengen met zijn omgeving gaan productie en...

Lees meer