Volle bak op LichtEvent van programma Kas als Energiebron

Bom stipte aan dat groeilicht onderdeel is van het bredere energievraagstuk, één van de vier hoofdthema’s waarvoor Glastuinbouw Nederland, via specifieke beleids- en onderzoeksprogramma’s zoals Kas als Energiebron, zich volop voor inzet. De weg naar klimaatneutraal in 2040 ligt bezaaid met uitdagingen en onzekerheden waarop de sector soms weinig grip heeft, maar die grote invloed kunnen hebben op het handelingsperspectief van de ondernemers. De voorzitter noemde de energiebeprijzing en netcongestie als voorbeelden.  Zij merkte ook op dat de glastuinbouw het beschikbare handelingsperspectief altijd goed benut, wat ook wordt onderkend door de politiek. Dat is echter geen garantie dat harde, onrechtvaardige of contraproductieve maatregelen ons niet zullen treffen. “De energietransitie en beleidsmaatregelen zullen ondernemers altijd geld kosten, maar we blijven jullie inzet en belangen onder de aandacht brengen van beleidsmakers en beslissers en wij staan altijd open voor dialoog”, aldus Adri Bom.

Dat het geboden handelingsperspectief goed wordt benut, blijkt volgens Bom onder andere uit de snelle transitie naar LED in de afgelopen jaren met behulp van subsidie van de EG-regeling van het ministerie LVVN en uit de intensieve samenwerking tussen telers, onderzoek en toeleverancier in het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis.

Tot slot nodigde Bom belangstellenden uit voor het webinar over energiebeprijzing en netcongestie dat Glastuinbouw Nederland op 3 april organiseert. Aanmelden kan via deze link.

Ontwikkelingen in belichting
Het tweede deel van de plenaire bijeenkomst ging over de ontwikkelingen in belichting. Anja Dieleman (WUR) en Eric Poot (Delphy IC) bespraken vijf gesignaleerde trends en hadden drie telers uitgenodigd om te vertellen hoe zij daar op hun bedrijven mee omgaan. Ruud Duijvesteijn (Opti-Flor), Lars van Baar (Agro Care) en Harry Wubben (Wubben Flowers) deelden hun ervaringen over de transitie van SON-T naar full LED, het sturen met spectrum en intensiteit (dat soms oplossingen kan bieden voor kwaliteitsproblemen), dynamisch belichten (dat meer inzicht vraagt in het gedrag van de plant) en de toepassing van intelligente teelt- en belichtingsstrategieën, die snel aan belang winnen.

Dieleman en Poot sloten hun bijdrage af met het benoemen van drie ontwikkelingen die de komende jaren gaan plaatsvinden: de opkomst van drie- en vierkanaals lichtarmaturen, variabel belichten op spectrum en sturen met algoritmen en plantsensoren.

Organisator Dennis Medema (Glastuinbouw Nederland, programma Kas als Energiebron) sloot het plenaire deel af en nodigde de aanwezigen uit om deel te nemen aan drie rondes met workshops (14 in totaal) en rondleidingen door de kassen van Delphy IC en WUR, waar voortdurend onderzoek plaatsvindt rond belichting en energiebesparing. De presentaties van het LichtEvent 2025 zijn hier te vinden.

Tijdens het afsluitende buffet werd uitgebreid nagepraat over alles wat de deelnemers die middag op zich af hadden horen komen. Dat was veel, mede dankzij het enthousiasme waarmee onderzoekers hun projecten bespraken en vragen van bezoekers beantwoordden. Tot het volgende EnergiekEvent op 18 juni kan de nieuw vergaarde kennis en informatie nog even bezinken. Al met al was het opnieuw een zeer geslaagde editie, met dank aan de uitstekende organisatie en inzet van velen.