Vochtig telen geen probleem voor paprika

Bij Wageningen University & Research is net als bij Delphy in 2016 met het paprikaras Maranello geteeld in de Venlow Energy kas met dubbel glas. Hier kwam de productie uit op hetzelfde niveau als bij Delphy: ca. 36 kg/m2 gemeten in de kas en 32,5 kg/m2 verkochte paprika’s na verwerking bij een tuinder in de praktijk. Het warmteverbruik bedroeg 14,5 m3/m2, wat hoger is dan de tomatenteelt een jaar eerder. Dit heeft vooral te maken met de vroege start van paprika in december.

De goede productie is gerealiseerd ondanks een bescheiden CO2-dosering van 25 kg/m2. De ventilatieverliezen waren dan ook klein, omdat de structurele toepassing van de inzichten van Het Nieuwe Telen het openen van ramen bij veel licht beperkte.

Naast de energiezuinige eigenschappen van de kas is het lage energieverbruik ook gerealiseerd door de energiezuinige teelttechniek. Dit omvat het uitgesteld luchten op temperatuur, het intensief gebruik van het scherm (3540 schermuren), het achterwege laten van een minimumbuis en het accepteren van een hoge luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid wordt altijd als risicovol beschouwd voor de kwaliteit van het product.

Binnenrot
Bij paprika is vooral binnenrot een gevreesd probleem. Binnenrot wordt veroorzaakt door de fusariumschimmel die via de bloemetjes de vrucht in groeit. In dit experiment is geen correlatie gevonden tussen de hoge luchtvochtigheid en binnenrot. Er zijn fusarium infecties waargenomen, maar die groeiden in de vruchten die uit de VenLowEnergy kas kwamen niet vaker uit tot binnenrot dan in de vruchten van een referentiekas, waar de luchtvochtigheid het jaar door zo’n 5% punten lager lag. In beide kassen was het niveau van binnenrot laag.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws