Vocht afvoeren bij Alstroemeria onder dubbel scherm mogelijk met VentilationJets

Knelpunt bij het telen onder twee gesloten doeken is het hoog oplopende vocht. Verondersteld wordt dat aanvoer van droge lucht door een schermpakket deze problemen kan voorkomen en er nog meer schermuren kunnen worden gemaakt.

Daarnaast denkt men de lampwarmte omlaag te kunnen brengen door middel van verticale luchtbeweging. De gesloten schermen en de extra warmte op het gewas kunnen helpen voorkomen dat het blad in de winternachten door uitstraling te veel afkoelt.

Om te kijken of de eerste veronderstelling klopte (vocht afvoeren) is in een kas van 6000 m2 van een alstroemeriakwekerij één ventilationjet opgehangen bestaande uit een koker die door twee schermdoeken steekt met daarin een regelbare ventilator en daaronder een mengplaat en een Nivolator die de kaslucht mengt met de koude lucht van boven het scherm. De bovenventilator kan maximaal 3200 m3/m2/uur koude droge lucht toevoeren.

Zowel temperatuur als RV zijn continu gemeten op vijftien verschillende plekken in de kas met draadloze sensoren op verschillende hoogtes: boven het doek, tussen het gewas, boven het gewas, onder de luchttoevoer. Ook zijn twee rookproeven uitgevoerd om de luchtstroom te visualiseren.

Geconcludeerd is dat het dicht houden van twee schermen mogelijk is, als er voldoende vochtafvoer is door de schermen. Dit is het geval als er ruim gelucht wordt boven de schermen én er luchtbeweging is onder het scherm.  Menging met kaslucht heeft al over korte afstand plaats met de Nivolator. Dankzij het dubbele dichte scherm zijn de temperatuurverschillen in de kas erg klein (binnen 1 0C tussen het gewas op verschillende plekken). Er is stuwing van de lampwarmte omlaag. De afstelling van de schoephoek van de Nivolator en de ophanghoogte zijn echter kritisch en moeten vooraf goed worden beoordeeld.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer