Verwarming zonder fossiele energie

Het tweede rapport dat door onderzoekers van Wageningen University & Research is opgeleverd vanuit het project Terugwinning latente Warmte is het verslag van de studie naar verwarmen van kassen zonder fossiele energie.

Grofweg zijn er twee hoofdrichtingen onderscheiden: verwarmen op basis van elektriciteit, meestal met een warmtepomp of verwarmen vanuit een net met geothermische warmte of restwarmte. Het is afhankelijk van het type teelt en de toepassing van belichting welke keuze het beste uitpakt.

Bij keuze voor een warmtepomp kan als laagwaardige bron van warmte gekozen worden voor latente warmteterugwinning, vaak in combinatie met opslag, waarbij het van de teelt afhangt of dit een korte of lange termijn opslag moet zijn. Bij zwaar belichte teelten kan volstaan worden met een 24-uursopslag van koude en warmte.

Bij de keuze voor restwarmte of warmte uit geothermie hangen de kosten voor energie sterk af van de aansluitcapaciteit. In dat geval is zware isolatie snel profijtelijk. Ontvochtiging of tergwinning van latente warmte ligt minder snel voor de hand.

Meer nieuws