Vergelijk tomatenteelten met Ventilation Jet Systeem

In 2017 heeft Wageningen University & Research in opdracht van Kas als Energiebron het gebruik van Ventilation Jets op twee bedrijven met belichten tomatenteelt gemonitord. De belichte tomatenbedrijven Greenco en Gardener’s Pride telen een kleine tomaat en zijn uitgerust met een Ventilation Jet (VJ) systeem, SON-T belichting systeem, verduisteringsscherm en een energiescherm.

Het berekende energieverbruik wat via de buizen bij Gardener’s Pride de kas in was gebracht was tussen 1 december 2016– 1 december 2017 37.8 m3/m2/jaar en bij Greenco 25.4 m3/m2/jaar. Het hogere energieverbruik bij Gardener’s Pride kon verklaard worden doordat (1) Sunstream een ras is dat generatief gestuurd wordt; (2) Gardener’s Pride niet zo’n hoge relatieve vochtigheden durfde aan te houden door het ontbreken van het werkende VJ systeem en (3) Gardener’s Pride minder heeft geschermd. Met de Ventilation Jets waren de tuinders goed in staat om het verduisteringsdoek (bijna) 100% gesloten te houden op momenten dat er belicht werd. Gedurende bepaalde periodes hebben beide tuinders besloten om het Ventilation Jet systeem minder te gebruiken. De telers hebben het vermoeden dat de luchtbeweging die veroorzaakt wordt door de recirculatieventilator soms zorgt voor een te generatieve gewasreactie. Bij Gardener’s Pride bleek dat nog geen 3% van de lucht die ingeblazen wordt door de VJ, de kas verlaat via de kier op het middenpad. Onder deze omstandigheden kan dus geconcludeerd worden dat deze kier niet nodig is.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees via onderstaande link meer over dit project en bekijk het rapport van de vergelijking.

Meer nieuws