Verdere stappen vooruit in de geothermie

In de energievisie van dit kabinet wordt ook de potentie van geothermie als duurzame bron benoemd. Wereldwijd neemt evenals in Nederland het gebruik van geothermie jaar op jaar toe. Tijdens de klimaattop in Parijs zijn ook voor geothermie duidelijke kansen benoemd. In Nederland is de combinatie van geothermie en glastuinbouw een succesverhaal dat door LTO Glaskracht Nederland voorzitter Nico van Ruiten op de top in Parijs is gepresenteerd.

Industriestandaarden
Het project Industriestandaarden Geothermie is in de zomer van 2014 gestart met als doel een uniformeringslag in de administratie en documentatie van de operators, aansluitend bij wensen vanuit de toezichthouder SodM. In de afgelopen maand heeft een actualisatie in dit project plaatsgevonden, gevoed vanuit de begeleidingscommissie van het project. Samengevat wordt een aantal acties in het aankomend jaar uitgevoerd:

  • Organisatie vanuit operators via DAGO; de onderlinge afspraken binnen DAGO dienen zo georganiseerd te worden dat de operators individueel de richtlijnen als standaarden accepteren en toepassen. DAGO kan hierin geen rechtspositie innemen.
  • Kwaliteitsslag; door gebruik te maken van meer specialistische partijen uit de olie- en gassector kan een kwaliteitsslag worden bereikt. Een peer review voor zo’n partij helpt daarbij. Het spreekt voor zich dat de peer review door een andere partij dient te gebeuren dan de operator of zijn contractor die eerdere documenten hebben opgesteld.
  • Communicatie; een kwaliteitsslag in administratie en documentatie is gewenst, maar verdient ook een communicatieslag. Door te starten met trainingen specifiek voor de geothermie, wordt een podium gecreëerd om gezamenlijk te leren en te ontwikkelen.

Kennisagenda Aardwarmte
Binnen de Kennisagenda Aardwarmte lopen steeds meer centraal aangestuurde onderzoeksvragen. De organisatie loopt vlotter en vanuit de operators zijn steeds gegadigden om deel te nemen binnen de begeleidingsgroepen van de verschillende onderzoekstrajecten. Dit zorgt er voor dat praktische inzicht en vragen binnen het onderzoekstraject verenigd worden met  de partij die het onderzoek uitvoert. De rol vanuit de operators is eenduidig binnen onderzoekstrajecten: langdurige, veilige en effectieve geothermie. Het is daarbij de uitdaging om te komen met praktische oplossingen voor uitdagingen van nu en in de toekomst.

Operators
Het is de verwachting dat in 2016 een aantal nieuwe geothermie projecten van start gaat, zoals het project in Grubbenvorst. De eerste geothermie warmte in Nederland wordt al in woonhuizen gebruikt en een verdere toename hiervan is zeker te verwachten. De grootste uitbreiding in de toepassing van geothermie voor het aankomende jaar blijft in de glastuinbouw.

Inzichten delen
Binnen DAGO komen bestuur, operators en aanstormende operators geregeld samen. Ervaringen worden gedeeld en via het centrale logboek  in een centrale database vastgelegd. Via zoekfuncties zijn hierdoor de ervaringen van anderen snel op te vragen.

De eerste specialistische werkgroepen binnen DAGO zijn gestart, waardoor vraagstukken uitgediept worden door degenen met de meeste ervaring. De uitkomsten van deze werkgroepen zijn door alle leden van DAGO te gebruiken.

Op de foto: Lodewijk Burghout op 3 december 2015 bij de officiële start van de geothermieboring in Grubbenvorst bij CLG 

Meer nieuws