Veranderingen lichtniveau Daglichtkas
In week 13 is in de Daglichtkas in Bleiswijk een proef gestart op 500 m2 waartussen het lichtniveau varieert. De onderzoekers streven naar lichtniveaus van 10 mol, 7,5 mol en 4 mol. Er zijn kooien gemaakt waarmee 30 en 60% van het licht weggenomen wordt. De proef wordt uitgevoerd met diverse potplanten; het hoofdproduct is Spathiphyllum; andere planten zijn Ficus lyrata Bambino, Nephrolepis, Asplenium, Calathea, Dieffenbachia, Cambria, Cymbidium, Dendrobium, Oncidium en twee Bromeliasoorten (Guzmania en Vriesea). Van elk soort wordt onderzocht hoe de plant presteert bij de drie lichtniveau’s. Onderzoker Filip van Noort van Wageningen UR Glastuinbouw gaat in op de recente ontwikkelingen.
"Op het moment dat ik dit schrijf tikt de regen tegen het raam en is de zomer echt voorbij. Het is nu half oktober en het lijkt definitief herfst te zijn. Omdat het lichtniveau fors afgenomen is, zijn er veranderingen aangebracht in de lichtniveau’s. De kooien waarbij 60% van het licht wordt weggeschermd zijn verwijderd en de kooien waar 30% wordt weggehaald zijn daarvoor in de plaats gekomen om toch noch lichtverschillen te creëren. De ‘7 en 10 mol’ krijgen nu dezelfde lichthoeveelheid (ongeschermd dus).
Inmiddels bloeien de Guzmania, Vriesea en de meeste orchideeën volop en zijn er grote verschillen in de hoeveelheid bloeiende planten of takken per lichtniveau. Vooral bij de Cambria’s zijn de verschillen toch weer groter dan verwacht. De Spathipyllum begint ook in bloei te komen en dat is toch ook nog weer sneller dan verwacht. Het is nog wel afwachten of ook hier verschil in bloei zal optreden; de verschillen in plantdikte (scheuten/versgewicht) zijn groot, in het voordeel van de hogere lichtniveau’s. De verschillen tussen de groene planten blijven ook groot. De eindbeoordeling die binnenkort uitgevoerd zal worden, moet dan gaan laten zien hoe groot de ontstane verschillen zijn geworden."
Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).