Veel schermuren en goede start Winterlichtkas

Frank Kempkes (Wageningen University & Research)

Eind maart kwam de grote BCO van de Winterlichtkas weer bijeen, een goed moment om de balans van de winter, de kas en zijn prestaties op te maken.

Het doel van het project de winterlichtkas is om een kas te ontwerpen die minimaal 10% meer licht doorlaat dan een goede moderne kas, een 4 meter kap op 8 meter tralie met een wit gecoate onderbouw. Die doelstelling is zeker bereikt als we de Winterlichtkas vergelijken met zo’n referentiekas. Een direct vergelijk met de praktijk maken is echter heel wat lastiger en laat ook zien dat keuzes die een ieder maakt vaak heel verschillende achtergronden hebben.

Overdag veel geschermd
Eén van de BCO-leden heeft een kas die gelijk is aan onze referentiekas, niet alleen voor wat betreft de kas, maar ook grotendeels qua inrichting en twee beweegbare transparante doeken. Gezien de energiecomponent in het project en de mogelijkheid te ontvochtigen in de Winterlichtkas, kunnen wij veel meer schermuren maken en dat gebeurt dan ook. Dit zijn vrijwel allemaal daguren, tot eind maart 200 en 450 uur meer voor het onder en boven scherm ten opzichte van ons BCO-lid waarmee we vergelijken. Dat heeft nogal invloed op de totale hoeveelheid licht die voor het gewas ter beschikking komt. Na veel rekenwerk komen we tot de conclusie dat we dankzij onze hogere transmissie, maar ondanks ons veel intensiever schermgebruik, toch net iets meer licht op het gewas hebben gehad dan ons BCO-lid. De vraag is wat er gebeurd zou zijn als de betreffende teler exact onze schermstrategie had aangehouden. Dan had hij 21% minder licht voor zijn gewas beschikbaar gehad in de periode 27 december - 13 maart. Dat zijn dan toch ineens grote verschillen!

Het deed een discussie ontstaan wat de gevolgen voor de gewasontwikkeling en productie zouden zijn als we in de Winterlichtkas maximaal voor het licht zouden gaan en overdag (vrijwel) niet zouden schermen. In de winter is de lichthoeveelheid namelijk maar een fractie van wat we in de zomer ontvangen. Die 10% geeft in de winter dan ook geen reuze stappen, maar of er nu net wel of niet een broeikopje in die periode optreedt, kan net het verschil in gewasontwikkeling en productie geven. Omdat we maar één zo’n mooie kas hebben is dit vergelijk nu niet te maken, maar misschien volgend jaar? Overigens is de productie en het vruchtgewicht in de winterlichtkas tot nog toe prima te noemen en hoger dan het praktijk bedrijf.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws