Van tomaat naar koffie

Corné Zwinkels teelt Merlice trostomaten op 7,5 ha in Tinte. Het is een moderne, hoge kas met een beweegbaar scherm plus vast folie gedurende 6 weken in de winter. Corné heeft al een paar jaar meegedaan met cursussen Het Nieuwe Telen (HNT) en dit jaar begeleidt hij samen met collega-telers de tomatenproef met het ras Capricia in de 2SaveEnergy kas in Bleiswijk.

Corné heeft geen opvolger of partner in het bedrijf en daarom is dit het laatste teeltjaar. Zo ontstaat meer tijd voor een andere hobby van Corné en zijn vrouw, zie www.dekoffieleut.com.

“Het is best een hele uitdaging om met slechts 10 m3 gas/m2 goed tomaten te telen. In de praktijk zijn al best grote stappen gezet: van 1 m3 naar 0,4 m3 gas voor 1 kg tomaat. De 2Save Energy kas voelt altijd vochtig aan, ondanks de aanwezigheid van een ontvochtingsinstallatie met warmtepomp", vertelt Corné. "De productie in kg is wel gehaald, maar er zijn teveel verstoringen geweest in de ontwikkeling. Mogelijk is te ver gegaan met warmer telen bij veel licht of is er te strak geschermd tegen uitstraling met een hoge koptemperatuur als gevolg. Maar het kan ook te maken hebben met de kwaliteit van stuifmeel. Het is wel belangrijk dat we de vinger nog op de zere plek leggen om maximaal te leren van deze proef.”

“Op mijn eigen bedrijf probeerde ik ook in het voorjaar meer snelheid te maken door warmer te telen bij een lagere plantbelasting. Dat beviel prima, maar na half juli probeerde ik toch veel luchtiger en koeler te telen. Dat is belangrijk voor het uithoudingsvermogen van een tomaat als Merlice. Dit jaar kun je ook goed zien dat we licht te kort kwamen tussen week 26 en 40. In een warme week in augustus ontstonden bij mij ook onregelmatige trossen, net als in de proef. Mogelijk was ook hier de oorzaak matige kwaliteit van de bloemen, het stuifmeel of de bevlieging door de bijen.”

Kas als Energiebron wenst Corné veel succes bij de afbouw van zijn bedrijf en omschakeling naar de koffie!

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Meer nieuws