Tweede teelt De Groenste Komkommer gestart

Rens Smith (Delphy)

In het project “De Groenste Komkommer” wordt een aanzet gegeven voor een belichte, rendabele en fossielvrije komkommerteelt. De eerste teelt, gestart in augustus 2018 is eind april ten einde gekomen en de tweede teelt staat er al weer zes weken in.

Er wordt op dit moment geteeld met een plantdichtheid van 2.9 stengels per m2 enkele planten, het ras is Lausanna, de belichting bestaat uit 75 µmol Son-T, 75 µmol InterLED en 75 µmol TopLED. De mogelijkheid bestaat om twee schermen te gebruiken en er wordt gebruik gemaakt van een actief ontvochtigingssysteem.

In de huidige teelt is er tot op heden minder uren belicht waardoor de focus meer ligt op het schermen en het actieve ontvochtigingssysteem wat in de kas is geïnstalleerd. Met het actieve ontvochtigingssysteem kan er warmte vastgelegd worden wanneer er een overschot is en op een ander gewenst moment kan deze warmte weer ingezet worden wanneer er vraag naar is. Een goede manier dus om de energievraag te egaliseren verdeeld over de dag.

De focus tijdens het telen blijft altijd gericht op de plant. De middelen en de manieren waarop er geteeld wordt, moet niet ten koste gaan van de plant en dus de productie. Tot op heden gaat de teelt voorspoedig. Het eerste oogstmoment had wat sneller mogen zijn en er wordt aan de vochtige kant geteeld, maar met een productie van 11 en 16 stuks (>400 gram/stuk) in de afgelopen twee weken en een productie van +/- 11 stuks in de derde week is de BCO groep erg tevreden.

Op de foto van links naar rechts: Jan van der Zee (Enza), Rick van de Burg (Teeltmanager Delphy), Tristan Marcal Balk (onderzoeker Delphy) en Rens Smith (teeltadviseur Delphy).

Meer nieuws