Tweede call Kennisagenda Aardwarmte in het najaar

De Kennisagenda Aardwarmte heeft vanuit de eerste call in het voorjaar tot op heden drie onderzoeken uitgezet. Daarnaast worden nog drie voorstellen uit de eerste call verder uitgewerkt, waaronder een breed onderzoeksvoorstel over Put Integriteit en een voorstel rond seismiciteit. Door de omvang en complexiteit van deze onderwerpen kost het meer tijd om een compleet voorstel te ontwikkelen.

De drie onderzoeken die nu lopen zijn: verstoppingen in geothermische installaties onder leiding van Greenwell Westland, putstimulatie door IF Technology en ‘soft stimulation of ultra-deep geothermal projects’ door TU Delft. Deze projecten zijn in principe in de loop van 2015 of (TU Delft) begin 2016 afgerond.

Tweede call
Na de zomerperiode is de tweede call gepland. De daaruit volgende opdrachten worden in 2016 uitgevoerd en met het budget van 2016 betaald. De tweede call gaat in op de (vele) onderwerpen die nog openstaan uit de eerste call, aangevuld met nieuwe onderwerpen, zoals de behandeling van bronwater bij productietests. Dit geproduceerde water is immers niet zomaar terug te pompen of te lozen en kan daardoor een substantiële kostenpost vormen. Een efficiënte behandeling kan dan ook vele geld besparen.

De Kennisagenda is een samenwerking tussen Kas als Energiebron en ministerie van Economische Zaken en wil aardwarmte uit laten groeien tot dé efficiënte, betaalbare en betrouwbare warmtebron voor de glastuinbouw, de industrie en de gebouwde omgeving in 2030. Zodat aardwarmte een substantiële bijdrage levert aan de Nederlandse energievoorziening!

Lees hier meer over de kennisagenda Aardwarmte.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer