Tuinders delen ervaringen met HNT in de praktijk tijdens studiedag

365 dagen schermen per jaar, waarom vraag je je af. Bij alstroemeriakwekerij Together2Grow is dit tegenwoordig de normaalste zaak. “Voorheen stuurden wij het scherm aan op temperatuur en was het gebruik gericht op energie besparen. Nu schermen we tegen uitstraling en gebruiken we het jaarrond, ook in de zomer”, vertelt Ton de Geus, teeltmanager bij Together2Grow tijdens de studiedag Het Nieuwe Telen (HNT) op donderdag 11 januari. De Geus gaf oud-deelnemers aan de cursus HNT inzicht in zijn klimaatgegevens. De studiedag, waarbij nieuwe kennis en ervaringen rondom HNT werden gedeeld met ruim 80 oud-cursisten, vond voor de vierde keer plaats. Dit maal in het HortiVERSum in Zoetermeer.

Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland opende de in het kader van het innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron georganiseerde studiedag. Hij benadrukte daarbij het belang van open kennisuitwisseling en het aandeel van het bedrijfsleven in de financiering van nieuw onderzoek.

Tijdens de workshopronden waren een aantal telers aanwezig om te vertellen over hun ervaringen met HNT op hun bedrijf. Zo vertelde Roel Klapwijk van Personal Vision hoe binnenrot in paprika kan worden teruggedrongen dankzij het schermen tegen uitstraling. Tim Schinkel van Gardener’s Pride was open over het met vallen en opstaan leren werken met de Ventilation Jet. Peter Kuijvenhoven van Deliflor liet tenslotte zien hoe de assimilaten balans voor nieuwe inzichten kan zorgen bij de chrysantenteelt.

Telen in balans
Onderzoekers en adviseurs gaven workshops over diverse onderzoeken, zoals plantweerbaarheid en HNT, balans in en sturen van voedingsopname, temperatuurstrategieën en eigenschappen van energieschermen. Binnen HNT staat de plant centraal en wordt het monitoren van vijf balansen benadrukt om meer grip op de teelt te krijgen. Een verantwoord laag energieverbruik, maar ook een weerbaarder gewas moeten dan eenvoudiger realiseerbaar zijn.

Techniekplein
Nieuw onderdeel tijdens deze studiedag was het techniekplein waaraan 16 leveranciers deelnamen. Deze topbedrijven ondersteunen HNT en hebben een productenpakket dat behulpzaam is bij de toepassing van HNT. Telers konden kennis maken met het nieuwste aan energieschermen, sensoren, dataopslag en verwerking, klimaatcomputers, ventilatoren en ontvochtingsapparatuur.

Cursus HNT
Wil je als teler adviseur of leverancier de volgende studiedag in 2019 bijwonen? Meld je dan aan voor de cursus HNT dit jaar: 8 bijeenkomsten voor telers of 3 middagen voor adviseurs en leveranciers. Kijk hier voor informatie en aanmelding telers / niet-telers.

Lees <link nieuws>hier meer over het 365 dagen schermen per jaar.

Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer