Tomaat in de 2SaveEnergy Kas

De 2SaveEnergy kas bij Wageningen University & Research BU Glastuinbouw is tijdens de teeltwisseling omgebouwd. Hierdoor kan weer een stap worden gezet in het terugdringen van het energiegebruik, zonder dat dat negatieve gevolgen heeft voor het gewas. Kortom een sterk gewas met minder gas.

Dubbel alu doek plus transparant scherm
Nadat de succesvolle komkommerteelt geruimd was is de kas op een paar belangrijke punten aangepast. Allereerst is om het warmteverlies nog verder terug te dringen een tweede scherminstallatie gemonteerd. Na uitgebreid overleg en rekenwerk is geconcludeerd dat de optimale combinatie van schermdoeken een dubbel aluminiumdoek op de bestaande installatie en een transparant doek op de nieuwe installatie het beste (laagste verbruik) zou zijn. Op een koude dag kan er overdag dan maar één doek dich. Met het koude en donkere weer van rond 10 februari was dat al goed te merken.

Ontvochtiging met terugwinning latente warmte
Een tweede belangrijke aanpassing is aan het ontvochtigingssysteem verricht. In de oude situatie was er een eenvoudige buitenluchtaanzuiging met naverwarmingsblok. Dit had als nadeel dat zowel de voelbare als latente warmte* bij het ontvochtigen verloren gaat. Door een warmtepomp te plaatsen kunnen we koude produceren en daarmee ontvochtigen via condensatie. De warmte van de warmtepomp die niet nodig is om de gedroogde lucht weer op kastemperatuur te brengen, wordt in het buisrailnet gestopt. Om de kleine kassen in het Innovatie en Demo Centrum energie minder voordeel te geven ten opzichte van praktijkbedrijven, is de gevel rondom in de folie gezet om condensatie tegen de buitengevel te minimaliseren. Als de installatie draait, is er een constante waterstroom uit de luchtbehandelingskast. Dat functioneert dus goed. In de komende maanden zullen we zien wat dit gaat opleveren.

Sneeuw op het dek
Sneeuw is één van de onderwerpen die bij dit kasconcept de aandacht vraagt. Helaas is sneeuw niet op afroep bestelbaar, maar een paar weken geleden hadden we twee en een half jaar na oplevering de eerste goede mogelijkheid om het afsmelten van de sneeuw te testen. De gootverwarming bleek te doen wat ervan verwacht werd.

Het gewas
Op 4 januari is het tomatenras Cappricia (RZ) met een stengeldichtheid 2.5 st/m2 in de kas gezet. Op 3 februari zijn de planten op het gat gegaan. In week 6 is er één op twee stengels een extra dief aangehouden. Helaas bleek door de slechte lichtomstandigheden in week 7 dat de dieven teveel ongelijkheid vertoonden, zodat de volgende dief gebruikt is om de stengeldichtheid naar 3.75 per m2 te verhogen. Er wordt zoveel mogelijk geteeld volgens de principes van Het Nieuwe Telen. Via het aanhouden van vrij hoge temperaturen is geprobeerd om het gewas niet te zwaar te laten worden. Nu met de vijfde tros in bloei en het beperkte licht zijn we in week 8 teruggezakt naar gemiddelde etmalen van 17oC.

* Latente warmte is de energie die nodig is om water te verdampen en die ook weer vrij komt als water condenseert.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws