‘Tomaat Fossielvrij heeft behoefte aan referentie praktijk’

“Een interessant onderzoek waarin drie grote onderwerpen aan bod komen: ontvochtiging, LED-belichting en een nieuw teeltmedium”, zo omschrijft tomatenteler Jasper Oussoren uit Zevenhuizen het project ‘Fossielvrije belichte tomatenteelt’, dat op initiatief van Kas als Energiebron in Bleiswijk wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research, Delphy en Groen Agro Control. “De vertaling naar de praktijk is op dit moment nog wel een brug te ver.”

Jasper Oussoren is lid van de begeleidingscommissie en volgt het onderzoek met belangstelling, hopend op een praktische vertaling naar zijn eigen bedrijf. Dat bedrijf is deels onbelicht en deels voorzien van SON-T.
Zijn eerste conclusie is dat het onderzoek aantoont dat er veel mogelijkheden zijn. “De productie is prima, zowel qua opbrengst als kwaliteit. De teelt loopt synchroon met ons bedrijf, met een plantdatum in augustus. Dat maakt de beoordeling van de opbrengst realistisch.” De analyse van de drie hoofdonderwerpen daarentegen is naar zijn mening wisselend. “Het bakkensysteem van Cultilene als alternatief voor steenwol is eenvoudig te volgen. Dat levert uitdagingen op wat betreft watergift en het direct kunnen sturen met de EC’s. Je moet wel volledig kunnen vertrouwen op je watergeefsysteem, want in tegenstelling tot steenwol kan de plant bij een calamiteit ook zomaar droog komen te staan.”

Referentie essentieel
Hoewel Jasper Oussoren van mening is dat het moment van overstappen van SON-T naar LED-belichting ook in tomaat steeds dichterbij komt, heeft hij nog wel de nodige vragen over de energiezuinige toekomst van het tomatenbedrijf dat hij samen met zijn broer Stefan leidt. “De stap naar de praktijk is met name op gebied van ontvochtiging nog een brug te ver”, zo analyseert hij. “Wat is de meerwaarde op het rendement van ons bedrijf? Die berekening zou vanuit dit onderzoek gedaan moeten worden op een referentiebedrijf. Dat zijn toch de cijfers waarop ondernemers mogelijke aanpassingen of investeringen baseren. Is deze teeltwijze toepasbaar in een bestaande kas waar nu wordt belicht met SON-T? Wij hebben nu eenmaal te maken met warmteophoping en luchten om die warmte weer kwijt te raken.”
Met bovenmatige interesse volgt de tomatenteler bovendien de toepassing van sensoren om bijvoorbeeld de sapstroom, het zuurstofgehalte en de stengeldikte te meten. “Dat is beslist een meerwaarde voor de korte termijn.”

Innovatietraject niet afgeremd
Oussoren erkent dat de energiemarkt een belangrijke rol speelt bij eventuele keuzes voor een fossielvrije toekomst. “De gasprijs werkt momenteel niet mee, maar het ligt voor de hand dat de energiekosten omhooggaan en dat er weer meer focus komt op energiebesparing. Uiteraard moet zowel het ODE- als het CO2-verhaal dan wel zijn afgedekt. Ook het congestieprobleem speelt in onze regio een rol. Dat is de komende jaren sowieso nog niet opgelost.”
Veel elektra gebruiken is momenteel geen interessante optie, vervolgt hij. “De huidige ODE-heffing zie ik als een fout van de politiek, die op termijn ook weer wordt rechtgezet. Het innovatietraject zal daardoor niet worden afgeremd. In de toekomst stapt de glastuinbouw zeker over van gas op elektra.”
Zijn eigen energieplaatje, met een belichte en een onbelichte kas, klopt momenteel. “Dat willen we graag zo houden, dus is het ‘break-even-point’ de cruciale factor. Is er een formule te maken wanneer het voor een teler in een bestaande kas wel of niet interessant is om het roer om te gooien? Die vraag wil ik graag aan dit onderzoek naar een fossielvrije, belichte tomatenteelt koppelen.”

Meer nieuws