Telers betrokken bij Het Nieuwe Telen project potplanten

André van Winden teelt op zeven ha groene potplanten Zamioculca’s in Erica (Drenthe). De planten worden met 4.000 lux belicht en de warmte komt vooral uit de WK op het bedrijf. Samen met nog drie collega’s André is voor het 2e jaar intensief betrokken bij de proef HNT potplanten bij Delphy waar o.a. Zamioculca’s worden geteeld.

Laag gasverbruik in 2018
Het meest opvallende aan de proef HNT potplanten in 2018 was het lage gas verbruik. Dat is bereikt door extremer dan in de praktijk met het licht mee te telen: kouder bij donker weer, warmer bij veel zonlicht en ook meer zonlicht toelaten dankzij o.a. verneveling. In 2019 is het gelukt met weinig energie om een goede plant te maken, alhoewel in het voorjaar de plant wel een paar weken erg licht van kleur was. Mogelijk is er iets teveel zon licht toegelaten in het voorjaar.

Vragen over water en voeding
Het 2e teeltjaar 2019 lijkt nog extremer qua verlaging gasverbruik. Hoe dat uitpakt op de kwaliteit is nog de vraag, nu is het nog te vroeg om daar conclusies over te trekken. Er zijn onverklaarbare verschijnselen, o.a. in relatie met water geven en voeding. Er wordt veel voeding gegeven die niet wordt terug gevonden in de pot. Dat maakt onderzoek zoals deze ook lastig. Het is een kleine teelt waar nog weinig van bekend is omdat er niet vaak onderzoek is gedaan en er zijn maar een handvol telers met Zamioculca’s.

Kwaliteit leidend
Onbewust neemt André op zijn eigen bedrijf punten uit de proef over. Zijn energieverbruik is met 35 m3/m2 laag, zeker voor Drenthe dat toch een ander klimaat heeft dan het Westen van Nederland. Uiteraard blijft de kwaliteit van de planten leidend en zal hij verder van de grens blijven, met bijvoorbeeld het toelaten van zonlicht, dan in een proef.

Meer nieuws