Tegen het gevoel in toch goed resultaat

Peet van Wingerden is senior gewasverzorger bij Wageningen University & Research in Bleiswijk en vanaf het begin in 2016 betrokken bij de proef met hogedraad komkommers in de winterlichtkas. Met zijn collega’s is Van Wingerden verantwoordelijk voor alle gewashandelingen en de instellingen op de klimaatcomputer. Uiteraard alles in nauwe samenspraak met de onderzoekers en telers uit de BCO. Voor zijn werk bij de WUR was Peet zelf teler in Honselersdijk, waar hij verschillende vruchtgroenten geteeld heeft.

Superlichte kas
“Dit is al de vierde teelt in de winterlichtkas. De grootste verschillen met de praktijk zijn qua uitrusting de verneveling, de ontvochtiging met buitenluchtaanzuiging en het hoog licht doorlatende kasdek en scherm. Ten aanzien van de teeltinstellingen valt op dat er niet met een minimum buis wordt gewerkt en dat er veel meer uren wordt geschermd.”

Praktijk is voorzichtiger
“Als oud-teler die vooral gewend is te telen op ervaring, gevoel en gewasstand, verbaas ik me wel eens over wat er gebeurt in de teelt. Soms schieten we door, bijvoorbeeld met te hoge temperaturen waardoor ik aan het gewas zie dat er teveel wordt gevraagd van de plant. Maar dit is een proef, en dan moet je juist de grens opzoeken of er soms overheen gaan. In de praktijk kan dat niet en teel je misschien wel eens te voorzichtig.”

Top productie
“De resultaten qua productie zijn alle jaren heel goed geweest. Afgelopen jaar zelfs 120 kg/m2; een topproductie voor een onbelichte hogedraadteelt. Dat heeft een aantal oorzaken: de kas laat 10% meer licht door dan standaard, er wordt heel netjes gewerkt en er wordt beschikt over verneveling waardoor de plant beter gebruik kan maken van het licht. Daarnaast hanteren wij een veel zuiniger CO2-doseerstrategie dan in de praktijk. En het energieverbruik is dus heel laag, ruim 20 m3/m2 terwijl de praktijk zeker op 30 à 35m3 uitkomt. Daar hoort natuurlijk wel externe CO2-levering bij, zo’n 12 kg/m2. Maar het is nu bewezen dat energiezuinig telen en hoge producties prima samen kunnen gaan, ook al gaat het soms tegen je gevoel in.”

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws