Succesvol LichtEvent van het programma Kas als Energiebron

Op 27 maart vond het LichtEvent plaats bij Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. Het event werd georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen, Delphy Improvement Centre en Plant Lighting in het kader van het programma Kas als Energiebron. Met ruim 220 deelnemers was het volledig volgeboekt.

Na de opening door Dennis Medema, programmamanager Kas als Energiebron bij Glastuinbouw Nederland ging Ruud Paauwe, directeur Glastuinbouw Nederland in op het belang van een goede beeldvorming van de sector. De komende drie jaar gaat Glastuinbouw Nederland samen met Bloemenbureau Holland, Federatie Vruchtgroente Organisaties, GroentenFruit Huis, Greenports Nederland, Plantum, Royal FloraHolland en de Versnellersgroep Producenten Sierteelt werken aan het vergroten van het draagvlak voor de sector. De campagne Groene Kracht Vooruit gericht op politici en ngo’s heeft als belangrijkste doel de toekomst van de glastuinbouw veilig stellen en zorgen dat Nederland weer trots wordt op de sector. Binnenkort meer informatie hierover op onze website en die van de overige betrokken partijen. Paauwe riep ondernemers op om ook ambassadeur te worden en gebruik te maken van de toolkit Gezondheid en Geluk. Hier zijn handvatten te vinden met praktische tools, links en inspiratie om het verhaal van de glastuinbouw te vertellen. Ook riep hij op om gebruik te maken van de vele mogelijkheden via Kas als Energiebron voor onderzoek, kennisoverdracht en subsidies om stappen te zetten in de energietransitie. 
 
In actie komen
Corné van Steekelenburg van Samax ging vervolgens in op de impact van de veranderende energiebelasting op de economie van belichting, maar ook wat de kansen zijn om in te spelen op de veranderende energiemarkt. Hij rekende voor dat de energiekosten voor belichting afhankelijk van de teelt uiteindelijk zullen stijgen richting 2030 met een kleine 7 tot ruim 9 euro per m2 per jaar als de ondernemer niks verandert aan de situatie. Dit is natuurlijk fors en de boodschap was dan ook om in actie te komen en te zoeken naar andere warmtebronnen en daarmee te zoeken naar flexibiliteit. 

Presentaties
Na het plenaire gedeelte konden de deelnemers kiezen uit 11 verschillende workshops en 3 rondleidingen bij WUR Glastuinbouw en Delphy. Dit maakt het Lichtevent de ideale gelegenheid om kennis op te doen van de laatste ontwikkelingen, inzichten en onderzoeken rondom (LED-) belichting en licht en daarover te discussiëren. 

De presentaties kunt u hier teruglezen. 
 

 

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer