Subsidies voor duurzame toekomst

Regeling voor minder CO2-uitstoot
Ook als glastuinbouwer vult u elk jaar de Gecombineerde opgave in. Dit jaar doet u dat tussen 1 maart en 15 mei 2025. U vult daarin onder andere uw aardgas- en warmteverbruik van 2024 in voor de CO2-regeling. RVO verwacht dat het aangiftejaar 2024 in 2026 is afgehandeld. Daarna komt de nieuwe CO2-heffing voor de glastuinbouw. Daarvoor regelt u alles vanaf 2027 met de Belastingdienst.

Subsidies voor minder CO2-uitstoot
Heeft u de Gecombineerde opgave 2025 ingevuld? En investeert u in maatregelen of systemen die uw CO2-uitstoot omlaag brengen? Dan kunt u vanaf april 2025 subsidie aanvragen bij RVO:

''Met zonnethermie en warmtepomp werken we bijna energieneutraal''
Glastuinbouwbedrijf Van Marrewijk Amaryllis BV investeerde in een mix van innovatieve technieken op de kwekerij, waaronder zonnethermie. Dat zorgt ervoor dat de teelt op het bedrijf inmiddels bijna energieneutraal is. Voor de investeringen kreeg Van Marrewijk subsidie uit de MEI en SDE++. Lees hier het hele verhaal van Arno en Lisa van Marrewijk.

"CO2-footprint ligt nu factor drie lager dan in oude situatie"
Rainbow Colors in Andijk investeerde in een energiesysteem met WarmteKoudeOpslag en (2019) en wendt een tweede subsidie aan voor een Tulpenkas zonder Gas. Met zijn nieuwe kas wil hij nóg duurzamer tulpen kunnen broeien. Voor beide projecten kreeg Bas Carsten van Rainbow Colors een MEI-subsidie. Lees hier het hele verhaal van Bas Carsten, Rainbow Colors.

EG-subsidie werkt voor CO2-reductie glastuinbouw
De glastuinbouwsector zet in op energiebesparende technieken. Waarmee de CO2-uitstoot verder omlaag gaat. Dat laten de positieve resultaten van de EG duidelijk zien. In 2023 en 2024 investeerden glastuinbouwondernemingen volop in de technieken die de subsidie aanbiedt. Bekijk op de RVO-website deze mooie resultaten van de EG-subsidie.