Start onderzoek teeltstrategieën voor regelbare belichting op gelijkspanning

Voor het onderzoek naar teeltstrategieën voor belichting met gelijkspanningssystemen heeft op 15 juni de eerste bijeenkomst plaatsgevonden. In deze groep zitten vertegenwoordigers van de gewassen bouvardia, anthurium en phalaenopsis. In het onderzoek, dat al is opgestart en ook deels in de praktijk wordt uitgevoerd, wordt gebruik gemaakt van een nieuwe SON-T belichtingsinstallatie op gelijkspanning (DC). Dit is in het kader van het DOE-DC project bij bouvardiakwekerij Vreeken gerealiseerd.

Lees op www.doedc.net meer over dit project.

In een eerder project, ook onderdeel van het actie- en innovatieprogramma Kas als Energiebron, is aangetoond dat het toepassen van gelijkspanningstechnologie in de glastuinbouw duidelijke voordelen biedt. Deze voordelen bestaan uit drie elementen: het directe energiegebruik wordt verminderd, de levensduur van armaturen neemt toe en ten derde is de installatie eenvoudiger en goedkoper te installeren. De berekeningen van deze voordelen en de toelichting daarbij zijn <link onderzoeken>hier terug te lezen.

In het huidige project worden meetresultaten vanuit kwekerij Vreeken, zowel qua energieverbruik als productie, vergeleken met een referentieteelt Bouvardia. Op basis van deze vergelijking en een scenario analyse met verschillende belichtingsstrategieën, worden de voordelen van dynamische belichting voor Bouvardia, Anthurium en Phalaenopsis in kaart gebracht. De berekeningen worden uitgevoerd op basis van praktijkomstandigheden, van in eerste instantie één locatie per gewas. Daarnaast wordt met een ‘ideale’ strategie (bijvoorbeeld met 100% dimbare LED installatie in een nieuwe kas) een schatting gemaakt van het potentieel van de technologie onder ideale omstandigheden. De drie gewassen reageren sterk verschillend op licht en daarmee is de verwachting dat de impact van regelbare (dimbare) belichting ook sterk verschillend is. Resultaten van plantresponse uit voorgaande projecten (o.a. van 'Meer rendement uit belichting en CO2' en 'Minder belichten Phalaenopsis zonder productieverlies') worden gebruikt in dit project, aangevuld met metingen op locatie uitgevoerd door Plant-Dynamics. Dit in nauwe samenwerking met Photosyntax en Ecocurves, die verantwoordelijk zijn voor de modelberekeningen. Stichting gelijkspanning coördineert het project en geeft inzicht in de te realiseren energiebesparing per belichtingsstrategie met de bijbehorende investering en exploitatie begroting.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer