Schermen langer gesloten door ontvochtiging buitenlucht of Ventilation Jets

Het microklimaat in gerbera moet verbeterd worden in de strijd tegen botrytis. Dat bleek uit het onderzoek “Parapluplan Botrytis Gerbera” uit 2009. Na drie jaar onderzoek bij het Improvement Centre werd bij twee bedrijven een ontvochtigingssysteem met slurven onderdoor in de praktijk gebracht, waarbij een monitoringsprogramma werd opgestart. Op één bedrijf werden de teler en de leverancier het niet eens over gewenste aanpassingen aan het niet goed gedimensioneerd systeem. Bij het andere bedrijf werden de slurven van onderdoor verplaatst naar boven in de kas om zo een ongewenste extra stimulering van de verdamping te voorkomen.

Als vervolg op de eerste praktijk monitoring door TTO samen met de gerberatelers is vanaf midden 2014 samen opgetrokken met Wageningen UR in een nieuw project. Hierbij werd wederom samen met een groep gerberatelers de toepassing van HNT bij Holstein Flowers in De Lier (slurven bovendoor) en bij Zuijderwijk en Witzier in Bergschenhoek (Ventilation Jets) gevolgd.

De belangrijkste conclusies zijn:

  • Door inzet van ontvochtiging met buitenlucht of met Ventilation Jets kunnen de schermen langer gesloten blijven en kan de inzet van een schermkier om een lagere nachttemperatuur te bereiken worden uitgesteld.
  • Bij inzet van slurven onderdoor wordt de gewasverdamping gestimuleerd waardoor geen energie werd bespaard en ook het vochtdeficit rond de bloem niet kleiner werd.
  • De bereikte besparing bij Holstein bedroeg tussen de 9% en 17% t.o.v. de referentie. Belangrijke aantekening is dat in het algemeen bij toepassing van HNT het gebruik inde referentie ook daalt. Bij Zuijderwijk Witzier bedroeg de besparing ruim 20% (over 2 maanden gemeten) t.o.v. de referentie nadat de capaciteit van de Ventilation Jet’s was opgevoerd tot 14 m3/m2.
  • Er is geen effect op de kwaliteit of op de productie geconstateerd. De verwachting dat minder smet of rotkoppen zouden optreden is (nog) niet bewezen.

Ook in 2017 wordt nog gemonitord op de bedrijven in het kader van een nieuw project.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Het eindrapport van de projecten zijn beschikbaar en vindt u via onderstaande links.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer