Samen bouwen aan de toekomst van autonoom telen (AGROS II)

Glastuinbouwbedrijven hebben te maken met een steeds complexer wordende bedrijfsvoering. De bedrijven worden groter, contracten met leveranciers worden ingewikkelder, en het vinden van gekwalificeerde arbeidskrachten is een voortdurende zorg. Voor een ondernemer is dit bijna niet meer te overzien. De ontwikkeling van software die de teelt automatisch in de gaten houdt, afwijkingen constateert en helpt om de teelt volgens planning te laten verlopen is dus zeer welkom.
De weg naar autonome teelt: van AI tot Digital Twin
In de afgelopen jaren zijn in het (eerste) AGROS project de eerste stappen richting een autonome teelt gezet. Er is fysiologische kennis ontwikkeld om de belangrijkste plantprocessen te bepalen, er zijn (prototypes van) sensoren beproefd om deze te kunnen meten en er zijn intelligente algoritmes gebouwd om de kas aan te kunnen sturen. Deze bouwstenen zijn gecombineerd en toegepast in een succesvolle validatieproef, waarin drie komkommerteelten werden aangestuurd door teeltdeskundigen en door twee varianten van een besturingsalgoritme, namelijk een AI algoritme en een Digital Twin. De data-driven programmatuur maakte echter nog wel gebruik van handmatige gewaswaarnemingen. In het vervolgproject AGROS II: Volgende stappen naar een autonome kas, wordt daarom gewerkt aan het verder ontwikkelen van technologie voor de gewaswaarneming. Er wordt gewerkt aan vision systemen die met de nieuwste AI-technologie nauwkeurige en robuuste observaties aan het gewas kunnen doen. Daarmee moet het zonder ‘mensen op de kar’ mogelijk worden om te weten of de teelt volgens plan verloopt of dat er bijgestuurd moet worden. En zo ja, hoe.
Terugblik bijeenkomst AGROS II
In de partnerbijeenkomst van AGROS II, die op 27 november jl. in Bleiswijk werd gehouden, was het centrale thema ‘Autonoom telen: waar staan we nu, en waar naar toe zijn we op weg?’. De dag begon met een presentatie door studenten van InHolland die een enquête hadden gemaakt, die door Glastuinbouw Nederland is verstuurd. Ruim 130 telers reageerden. Dit gaf een goed beeld van hoe zij de toekomst zien van autonoom telen op hun bedrijf en wat zij zien als de belangrijkste voor- en nadelen van autonoom telen. In de komende periode worden ook nog interviews gehouden met de projectpartners en een aantal andere betrokkenen, zodat we in AGROS II de juiste keuzes kunnen maken in activiteiten die we gaan uitvoeren en producten die we opleveren.
Autonoom telen: ondersteuning zonder de teler te vervangen
Het einddoel van AGROS II is te komen tot een teelt die op afstand aan gestuurd wordt met een robuust beslissingssysteem dat op basis van sensorinformatie stuurt op een vooraf door de teler bepaald doel. In het project werken we hier naar toe, en willen we tussentijdse resultaten opleveren die voor telers interessant zijn. Ondanks dat 'autonoom telen' klinkt alsof het de teler overbodig maakt, bleek uit alle discussies die deze dag gevoerd werden dat dit voorlopig niet aan de orde is. Er zijn veel zeer specialistische teelten, maar ook voor grote teelten zoals tomaat en komkommer vereist het groene vingers om het maximale uit de teelt te halen. Wel kunnen algoritmes de belangrijkste onderdelen van de kasklimaatregeling zelfstandig uitvoeren en de teler ondersteunen door automatisch data uit sensoren op te halen, op betrouwbaarheid te controleren en om te werken tot een helder overzicht over de stand van het gewas. De teler krijgt hiermee sneller en eenduidiger informatie over het gewas, waardoor tijd wordt vrijgespeeld voor andere belangrijke dingen. Zoals voor het inspelen op onverwachte omstandigheden want daarvoor blijft de onmisbare vakkennis noodzakelijk blijft.
Het project AGROS II wordt uitgevoerd door Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van het Ministerie van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK), Nunhems/BASF Vegetable Seeds, Cultilène, Mechatronix, Stichting KIJK, Delphy, Greenport West Holland, Agrolux, Van der Hoeven Horticultural Projects, VDL ETG en Source.ag, Gemeente Lansingerland, Innovatiefonds Hagelunie en de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.