Richard ter Laak: fossielvrij technisch haalbaar

Richard ter Laak van Ter Laak Orchids stelt dat fossielvrij telen nu al technisch haalbaar is voor zijn bedrijf. “Een groot deel van de warmtevraag wordt echter nog steeds ingevuld door de WKK uit economische noodzaak. Als de elektra uit het net 100% duurzaam en betaalbaar is volledig fossielvrij haalbaar op mijn bedrijf.”

Ter Laak hield een pitch over de Daglichtkas op het Fossielvrij Plaza van Kas als Energiebron tijdens Horticontact in Gorinchem. In 2018 is een tweede Daglichtkas gebouwd door Technokas. Met de Daglichtkas kan zonnewarmte gewonnen worden die na opslag in een WKO in de winter gebruikt wordt om de kas te verwarmen. De elektra die nodig is voor de belichting wordt deels gemaakt in eigen WKK’s en deels ingekocht. Het bedrijf heeft genoeg warmte beschikbaar om in de toekomst ook nog de kassen van de buurman met onbelichte tomaten te verwarmen.

Naast het oogsten van zonnewarmte heeft de daglicht ook het voordeel van een beter teeltklimaat. De kas is beer geïsoleerd door het dubbele glas, de kas is lichter omdat minder schermen nodig zijn en dankzij het wegvangen van het teveel aan zonlicht op zonnige dagen gecombineerd met diffuus licht is het groeiklimaat beter.

Meer nieuws