Resultaten en leerpunten HNT gepresenteerd tijdens seminar

Feije de Zwart (Wageningen UR Glastuinbouw)

De tuinbouwsector is nu zo’n zeven jaar bezig met de ontwikkeling van Het Nieuwe Telen. In de beginjaren ging alle aandacht uit naar apparaten voor luchtcirculatie, buitenlucht inblazen en laagwaardige warmte. De prestaties van deze apparaten worden gemeten in het monitoringsproject van Wageningen UR Glastuinbouw. Dit project wordt door LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken betaald via het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron. Op donderdag 19 november werden de resultaten en leerpunten daaruit besproken op het seminar Het Nieuwe Telen.

Het belangrijkste wat in het monitoringsproject opviel is dat bij niet alle bedrijven die in de verschillende luchtbehandelingssystemen hebben geïnvesteerd de beoogde energiebesparing werd gerealiseerd. Daar waar die beoogde besparing tegenviel kwam dat soms omdat apparaten niet deden wat ze zouden moeten doen. Maar ook doordat tegelijk met de komst van deze nieuwe apparaten de teler intensiever ging telen. Meer belichting bijvoorbeeld of het aanhouden van een lagere luchtvochtigheid.

Daar waar wél een duidelijke vermindering kon worden gemeten, kwam dat voor een deel door de geïnstalleerde apparatuur, maar vooral door de grote verandering van het schermgebruik en de acceptatie van een hogere luchtvochtigheid.

Opvallend was dat bedrijven die fanatiek met Het Nieuwe Telen bezig waren niet alleen een lager energieverbruik hadden in de afdelingen waar nieuwe luchtbehandelingsinstallaties waren neergezet, maar ook in referentie-afdelingen. Hier blijkt dus duidelijk dat ook zonder nieuwe apparatuur de warmtevraag een stuk omlaag kan (ordegrootte 10%), alleen door anders te regelen en een intensiever schermgebruik met minder schermkieren.

Productiever gewas
Maar naast een grote energiebesparing leerden we op het seminar ook dat een intensiever schermgebruik leidt tot een productiever gewas. Verschillende telers die intensief bezig waren met de cursussen op het gebied van Het Nieuwe Telen vertelden dat daar waar vroeger de discussie vaak ging over de vraag wanneer het scherm dicht kon, zij nu vooral proberen het scherm zoveel mogelijk dicht te laten. Door het scherm bijna alle dagen van het jaar in ieder geval ’s nachts te gebruiken en in de winter ook ruimschoots aan de randen van de dag, beperken zij de warmte-uitstraling van het gewas. Dit zien zij terug in een sterkere kop en minder vrij water op het gewas; allemaal zaken die de gewasgezondheid bevorderen.

Intensiever schermgebruik leidt ook tot een homogener kasklimaat, mits natuurlijk gevelschermen en/of gevelverwarming goed op het energiescherm inspelen. Om die horizontale temperatuurverdeling goed in beeld te krijgen, zijn er inmiddels zeer handzame kleine geventileerde meetboxjes die draadloos hun meetwaarden doorgeven.

Maar de bottom line blijft natuurlijk altijd de besturing van het scherm. Daarom kwamen ook de kasklimaatcomputerfabrikanten aan het woord. Alle merken bieden mogelijkheden om de klimaatregeling anders in te steken, maar natuurlijk wordt dat op elke computer een beetje anders aangevlogen.

Bekijk onderaan de pagina (onder de downloads) de presentaties van de bijeenkomst.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer